Кметът на Банско Георги Икономов коментира в интервю за novini.bg

...
Кметът на Банско Георги Икономов коментира в интервю за novini.bg
Коментари Харесай

Георги Икономов: Еколозите вкараха Банско във водовъртежа на фалшивите новини

Кметът на Банско Георги Икономов разяснява в изявление за novini.bg идния на следващия ден протест в поддръжка за решението на Министерски съвет за смяна на проекта за парк „ Пирин “, описа по какъв начин Банско се трансформира в един от обичаните курорти на българина и показа какъв брой мощно е обвързван с планината.

„ Утре, когато цяла Европа ще гледа към България ще се състои протест в поддръжка за решението на Министерски съвет за смяна на проекта за парк „ Пирин “. Решихме да защитим правото за развиване на Банско и за развиване на ски туризма в България. За нас това е вярна стъпка на Министерски съвет. За първи път от доста години държавното управление взима твърдата посока да развива зимния туризъм, против което има голям отпор на неправителствени организации “, съобщи Икономов.

„ Крайно време е да кажем „ не “ на лъжите и операциите на неправителствените организации. Една от най – огромните заблуди е, че ще бъдат застроени 48% от парк „ Пирин “. Това е цялостна неистина и хората не би трябвало да имат вяра, тъй като това не е истина. Истината е елементарна – нищо не се трансформира от размера на зоните, които са оповестени за ски туризъм – за Банско той е 2,2%, а за Добринище – 0,6%. Единственото, което се позволява в допълнение с тази смяна е в една друга зона за горските екосистеми – към 45%, където може да се прави водохващане. Ако се огледа картата, ще се види, че даже тези 45% са в региона на Сандански, Кресна, където няма никакъв капиталов интерес “, сподели кметът на Банско.

Доводите на еколозите, по думите му, са или градоустройствени, или стопански, или финансови.

„ Няма да има изсичане на вековни дървета “, подсигурява също по този начин Икономов и разясни, че. съгласно предварителния план на концесионера част от трасето минава през безлесната територия. „ Другото, което подсигуряваме е, че когато стане ясно точното трасе с точната геодезия, ще бъде направена оценка за сходство и в случай че се откри, че там ще бъдат застрашени типове, трасето ще се промени, където е най-безопасно “, разясни кметът на Банско.

„ За страдание попаднахме във водовъртежа на подправените вести “, призна Икономов. „ Дори въпросът последните дни се политизира, което за мен е безусловно необяснимо. Проблемът стана наднационален, а е изцяло естествено ние като българи да желаеме да се развиваме. И след това се чудим за какво сме небогати. Как да сме богати като не използваме ресурсите си? В Банско няма земеделие, няма други способи за прехранване, с изключение на туризма “, добави той.

„ Зелените организации в този момент за какво се тормозят по какъв начин ще се развива Банско. Защо не се притесняваха за София преди “, попита още Икономов и съобщи изрично: „ Нов взрив на строителството няма да има. Това няма да се допусне в Банско “.

Относно това дали може да се удвои потенциалът на сегашната кабинка, Георги Икономов изясни, че това няма по какъв начин да стане, тъй като отново ще се наложи изсичане на дървета, защото ще би трябвало да се направи нов по-широк отсек. Той изясни, че такова деяние даже би довело до затваряне на курорта за година и половина, а в случай че това не се случи, коли и рейсове ще изпълнят планината. „ Еколозите с основно „ Е “ за какво не кажат, че колите замърсяват 100 пъти повече от един въжен превоз. Хората желаят да се качват в планините. А в този момент ние желаеме да спрем един екологичен метод на превоз “, добави той.


Снимка: Novini.bg

Георги Икономов показа също по този начин, че по празниците Банско се е радвало на извънредно висока посещаемост и разясни, че една от аргументите са положителните писти за каране на ски. „ Хората обичат Банско и доказателство за това е решението им да чакат по няколко часа, с цел да се качат на лифта “, сподели още той.

„ Хората, които сме родени и живеем в Пирин са срещу това да се изсича гората. Ние знаем по какъв начин да се грижим за планината “, заключи Георги Икономов.

Цялото изявление с кмета на Банско Георги Икономов може да видите по-късно ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР