Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев направи отчет на трите

...
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев направи отчет на трите
Коментари Харесай

Д-р Христо Грудев, кмет на Асеновград: Акцентът ни е върху инфраструктурата, културата и спорта

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев направи доклад на трите години от своя мандат на специфична конференция в постройката на община Асеновград, съобщи кореспондент на Zonanews.
 
" Искам да ви срещна с това, което сме създали през тези 3 години. Започна ремонта на НЧ " Родолюбие ", познато в града като Културен дом. Ще се извърши ремонт от избата до покрива - хидроизолация, дограма, построи се модерна противопожарна апаратура ", сподели доктор Грудев. Той добави, че 337 стола за фенове, ще има специфични места за хора с увреждания, ще се ремонтира сцената, нови аудовизуалните благоприятни условия - също ", сподели доктор Грудев.
 
 Пресконференция на доктор Христо Грудев Пресконференция на доктор Христо Грудев Източник: Zonanews
Стартира рекултивацията на депото за боклуци. До 2011 година всичко се складираше в остарялото бунище, само че в последните дни на периода бяха утвърдени и старатира процедурата за реализатор. Територията му е към 48 дка. Трябва да се извърши биологическа и строителна рекултивация на остарялото бунище. Когато приключи всичко ще се вижда единствено трева, дървета, а изпод ще е всичко - мембрани, газови кладенци, които ще улавят биогазовете, който в случай че не се утилизира и улавя по съответния метод е причина за пожари. Всичко това е за екологично възстановяване на нашата община. Получихме от страната 4 млн. финасиране, а общините Асеновград, Първомай, Куклен, Лъки ще подават отпадъците си там, акцентира кметът на Асеновград. 
 
Тържествено открихме първа част от ремонта на централния площад. Част от подземната конструкция на централния площад ще бъде комерсиална част, останалата - паркинг. 
 
" Реновирахме междублоковото пространство към бл. 207, зад ловния ресторант. То беше много занемарено - в долната част е имало хранилище за въглища, всичко това го реновирахме, към 230 кв.м. е, сложихме беседка, улични площи, паркоместа. " Стана доста хубаво, хората го харесват " заключи доктор Грудев.
 
Водоснабдяването на селата Червен, Горно Слав, Долно Слав, Леново и Искра е общо и от години има дефицит на питейна вода. С помощта на хидроинженери намерихме място, което е постоянно влажно и се оказа - след изследвания - че от там може да добиваме питейна вода, с дебит 4л/сек. Уловихме тези води, сега би трябвало да правим 72 часова проба, с цел да се види действителния дебит на тази зона. По първични оценки дебитът е най-малко двоен от първичното - 7-8 литра в секунда, акцентира доктор Христо Грудев. 
 
 Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев Източник: Zonanews
Обновяваме парковете в града, на ул. " Цар Освободител " стана доста красиво - нови плочи, замяна на връзките, добави кметът. Обнови се и лятната алея, към лятното кино. Около 2000 линейни метра бордюри, които също ще бъдат актуализирани. Ще има в тъй наречените " кучешки " парк ще има видеонаблюдение, нова настилка, възобновяване на цялостната среда. 
 
Предстои ремонт на спортната зала - сега има течове. Преди година е инсталирана газова отоплителна апаратура. Сега ще се извърши термо и хидроизолация, ново LED осветяване, цялостно поправяне. Имаме искане за в допълнение финансиране към ММС за термоизолация на цялата постройка, модерна мълниезащита, с цел да възобновим изцяло. 
 
Започнахме нова целодневна детска градина в кв. " Беделема ", за 128 деца, с басейн, съвременна кухня, детски полщадки. Този квартал се оформи с голям брой нови здания. Финансирането за детската градина е от 2020 година, към 3 млн. лв. от Министерството на образованието. Проблемът е, че поради инфлацията сумите в много от публичните планове се трансформираха. " Но без значение от това ще се оправим ", увери кметът на Асеновград. 
 
Изгради се велоалея в града. Виждането ни е на края на тази велоалея е да бъдат построени спортни площадки. В съседство, покрай постройката за повдигане на тежести аплайваме за построяването на юношески център, добави той. 
 
Пред ММС аплайваме за реновиране на залата ан 40-те извора, гребна зала, строена през 80-те години, тогава беше модерно оборудване, само че през годините тъй като не се употребява беше станала в много недобро положение. Целта ни е да възстановим тази постройка - от клуба по кану-каяк, от други спортове, ситуацията е добра и за зелено учебно заведение. 
 
Стадион " Шипка " - от началото на мандата беше в окаяно положение, не създаваше насторение за спорт или за каквито и да е други спортни действия. Целта ни е да го създадем и го вършим едно приветливо спортно оборудване. В предизборната ни стратегия имахме заложено виждане в триъгълника до бившето Административнопроцесуален кодекс да изградим спортно оборудване. Но поради нестабилната политическа конюнктура и инфлационните процеси нещата се усложниха, само че нещата ще се случат, увери доктор Христо Груев. 
" Въобще, през годината залагаме доста с изключение на на културата и на спорта. Целта е хората да спортуват, а младежите да не се увличат по нездравословни привички ", съобщи доктор Грудев. 
 
Направихме много линейни отводнители - вършим ги от беззвучен материал, а не от метал, който създаваше доста звук за живеещите в близост. Сега отводняването е още по-добро, а резултатът за живящите е отличен, сподели кметът. 
 
Започнахме да ремонтираме тротоари в централната градска част - бул. " България ", оглеждат се дърветата, които са остарели се обновяват, вършат се кашпи. Ще създадем всичко нужни майките с колички да нямат проблем като минават.  Започнахме ремонта на тунела при пощата. Централният площад има три равнища - предишния мандат сложихме LED осветяване. Седмицата, която следва ще стартира реновирането на това място, заложили сме средства, придвижили сме нещата, увери доктор Христо Грудев. 
 
В момента облагородяваме детска градина " Дружба ". Извършва се ремонт на остарялата настилка и ще се извърши удароустойчива настилка, нови уреди за игра, ще се трансформира в една безвредна среда за нашите деца. Ще бъде ремонтиран плувния басейн. " Не знам дали има различен басейн в Пловдивска област, на който се сменя водата всяка седмица. Важното е да не губим вода, по тази причина ще направих нужното за предотвратяването на този проблем ", изясни доктор Грудев. Осигурили сме медицински контрол, спасители, околната среда към него, добави той. 
 
Предстои създаване на тръбопровод в кв. " Беделема-2 ", добави доктор Христо Грудев. " Това е нов квартал, има доста нови здания. Изграждаме подземната инфраструктура, ВиК мрежата. Хората, които са си закупили имоти или към този момент строят здания ще бъдат облекчени от позиция на обезпечаването на естествени условия за живот ", увери кметът. 

" Работим по това във всеки квартал главната улица да бъде реновирана - тръбопровод, сградни отклонения, бордюри, асфалтиране. Постепенно ще стартираме да навлизаме и във вътрешните улици ", акцентира кметът на Асеновград. 
 
Започнахме ремонт на ул. " Захари Стоянов " - улицата пред гимназия " Цар Борис ". Ще я вършим на стадии - с цел да не затрудняваме придвижването на хората, които живеят по нея. Ремонтираме и ул. " Батенбарг " - също е дълга, 810 метра. Отново нови бордюри, асфалтиране, ще запазим при започване на улицата паветата, само че ще бъдат пренаредени ". Ремонтираме и ул. " Свети Кирик " - там имаха съществени проблеми в кв. " Свети Кирик ". Миналата година подменихме тръбопровод, сградни отклонения и тогава обещахме тази година да се заложат средства в капиталовата стратегия за ремонтирането й ", означи доктор Христо Грудев. 

Имаме желание да реновираме гробищния парк, залагаме финансов запас, старания. Там се намира околовръстното шосе, което отделя финни прахови частици, по тази причина желаеме да го създадем като зелен парк. Площта му е 100 дка. В момента вършим солидна стоманобетонна ограда. 

Спечелихме финасиране за две спортни площадки - в училище " Отец Паисий " и " Христо Ботев ". Предвижда се създаване на спортна площадка за мини футбол. В училище " Отец Паисий " ще бъде построена площадка за волейбол и баскетбол. 
 
Предстои подмяната на битови уреди за отопление на твърдо гориво. " В момента вършим социологическо изследване, с което питаме над 800 индивида какви са желанията и - да преминат на пелети, термопомпи, климатици или на други отоплителни уреди. Не се планува газифициране предвид на интернационалната среда. Това става с европейско финансиране ", разкри кметът. 

Имаме план за компостираща система за битови боклуци. Следващата седмица ще сключим контракт с изпълнителя, който бе определен със съответната процедура от Закон за обществените поръчки. Хиляди тонове твърди битови боклуци ще бъдат сепарирани посредством тази апаратура и остатъкът ще се депонира на нашето хранилище. Целта е да се удължи хоризонта на нашето хранилище - на над 80 години, изясни доктор Христо Грудев. Той добави, че към този план ще има и много техника. 
 
160 хиляди лв. отделихме за ремонт на главно учебно заведение " Ангел Кънчев ". Знаете, че там бяха провиснали железобетонните площи - бяха направени специфични укрепващи структури и в този момент учебното заведение действа без никакъв проблем. 

Създаде се профилирано Ковид поделение - заделихме финансов запас, организира се и дарителска акция - за 72 часа се събраха над 300 000 лв.. Тази пандемия към този момент утихва и визията ни е това поделение да го преформатираме в център за инвазивна кардиология, разкри бъдещите проекти кметът на Асеновград. 

Д-р Христо Грудев акцентира, че обществената сфера е специфичен акцент. " С запас на общината, с запас от държавния бюджет и с европейско финансиране 3364 деца и лица от разнообразни целеви групи са обхванати от тази целева мрежа. Социална услуга от резидентен вид - 79 места. Център за настаняване от фамилен вид за деца с умствено назадничавост - 14. 482 лица употребяват домакински патронаж и особено хранене. По закона за персоналната помощ 623 консуматори получават грижа от фамилна среда - 531 асистента са ангажирани в тази обществена услуга ", изясни доктор Грудев. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР