Кметът М. Байкушев: Целта ни е да повишим качеството на

...
Кметът М. Байкушев: Целта ни е да повишим качеството на
Коментари Харесай

С проекти на стойност между 150-200 млн. лв. Община Благоевград подобрява публичната инфраструктура на областния център!

Кметът М. Байкушев: Целта ни е да повишим качеството на живот и да върнем младежите в града ни

Кметът Методи Байкушев показа европейските планове, които извършва Община Благоевград и концепциите за актуализация на Плана за интегрирано развиване на Община Благоевград ( ПИРО ) , с цел да кандидатства за финансиране по стратегия „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 година

„ Изграждането на планова подготвеност е едно от най-важните неща, които би трябвало да свърши една Община, с цел да има опция да кандидатства по разнообразни европейски стратегии “, с тези думи кметът се обърна към присъстващите в зала „ 22 септември “.

По време на разискването стана ясно, че Община Благоевград ще усъвършенства обществената инфраструктура с планове на стойност сред 150 млн. лева и 200 млн. лв..

Кметът показа и в детайли обясни тактиката на управлението на общината за възстановяване на градската среда освен на Централна градска част, само че и на кварталите. 18 са новите обекти, които екипът на градоначалника включва в общинския ПИРО, с цел да може общината да кандидатства за финансиране по Програма „ Развитие на районите “ 2021 - 2027 година

„ Нашата цел е да реализираме освен друг образ на общината, само че и повишение на качеството на живот, тъй че младежите да остават в Благоевград и да отглеждат тук децата си “, това акцентира кметът Байкушев.

Той заяви, че в стадий на планиране е ново учебно заведение, което ще разреши прекосяване на едносменен режим на всички учебни заведения в Благоевград. По думите му в обновения План са включени планови хрумвания за облагородяване и озеленяване на дворните пространства на всички учебни заведения, реорганизация и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на постройката на 9-то ОУ „ Пейо Яворов, планиране на 3 нови паркинга за решение на систематичния проблем с паркирането в града и най-много в центъра, възобновяване на парк „ Ловен дом “, „ Ботаническа градина “, региона към „ Розариума “, и парк „ Бачиново “. В ПИРО е заложено и създаване на нов парк в ж.к. Струмско, нова постройка за обществени жилища и голям брой нови обществени услуги.

Кметът Байкушев разгласи и нова идея за Централна градска част, която планува възобновяване на площадните пространства, разширение на пешеходната зона и свързване на кв. „ Вароша “ с центъра.

На разискването бяха показани и плановете, по които Общината към този момент е спечелила финансиране по редица национални и европейски стратегии, измежду които са създаване на 2 нови детски градини, които доста ще покачат равнището на материалната база, която употребяват най-малките и ще спомогнат за понижаване на броя деца в групите.

„ От 15 април Община Благоевград стартира поетапното осъществяване на цялостна реорганизация на основни улици в ЦГЧ, намиращи се в региона на Камерна опера, както и на ул. „ Арсени Костенцев “. Те са част от общо 35 улици, по които имаме утвърдени планове за финансиране от държавния бюджет за реорганизация на подземна и надземна инфраструктура “, съобщи кметът.

По проекта за възобновяване и резистентност е планувана рехабилитация и рационализация на системите на улично осветяване в кв. „ Струмско “, „ Еленово “, „ Орлова чука “, „ Ален мак “, „ Грамада “ и булевардите „ В. Левски “ и „ П. Яворов “. Осветлението ще бъде актуализирано и в селата Бело поле, Еленово, Изгрев, Рилци, Селище и Церово. Към момента администрацията кандидатства за рационализация на осветлението по Етап – 2 за II , III, IV, V и VII микрорайон, ЦГЧ и селата Бучино и Българчево.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР