Кметът Илко Стоянов сведе глава в знак на почит към

...
Кметът Илко Стоянов сведе глава в знак на почит към
Коментари Харесай

119 години от смъртта на Гоце Делчев бяха отбелязани в Благоевград. 

Кметът Илко Стоянов сведе глава в символ на респект към революционера

​Благоевградската общност означи 119 години от гибелта на революционера и идеолог Гоце Делчев. На площад „ Македония “ глава сведе кметът на града Илко Стоянов и постави цветя пред паметника на Делчев. Цветя поставиха още зам.-областният шеф Анита Коцелова, ръководителят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, началникът на Военно оръжие – Благоевград Петър Митев, представител на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Благоевград, евродепутати, шефът на Регионален исторически музей – Благоевград Кирил Алексиев,представители на културни и просветителни институти, представители на политически партии, жители.

​Тържествената гала бе открита от шефа на Дирекция „ Култура, спорт и туризъм “ в Община Благоевград Силвия Домозетска. „ Има персони в историята на България и облици в пантеона на славата, които светят с една по-особена светлина. Не единствено поради саможертвата, освен поради идеализма и героизма, освен поради всеотдайността към идеята, която са преследвали, а поради един изключително остроумен взор напред в бъдещето, доста по-обширен и по-обхватен. Нещо, което през днешния ден назоваваме визионерство. Такъв какъвто е Гоце Делчев. 4 май е трагична дата, обвързвана със гибелта му. Благодарим на всички, които през днешния ден на тази дата приехте поканата на Община Благоевград да бъдем на площада, където е повдигнат неговия монумент и да се поклоним на този ярък облик в пантеона на славата. “, сподели Силвия Домозетска и даде думата на историка от Регионалния исторически музей – Благоевград Иван Стоянов, който напомни обстоятелства, свързани с живота и делото на Гоце Делчев. „ Днес се навършват 119 години от гибелта на Апостола на свободата на македонските българи Георги Николов Делчев. Той е роден през 1872 година в българския град Кукуш, през днешния ден Беломорска Македония. Учи в българското учебно заведение в родния си град, по-късно в Солунската българска мъжка гимназия. Юнкер е в българското военно учебно заведение и след завършването му става преподавател на българската екзархия в Щип и в Банско. Като преподавател в Щип става член на революционната организация на македонските българи, наричаща се тогава български революционни македоно-одрински комитети. Като челник на Вътрешна македонска революционна организация, на път за конгреса на Серския революционен окръг през 1903 година четата на Гоце Делчев е обградена в село Баница и в настъпилото стълкновение на 4 май 1903 година умира Гоце Делчев. Той е заровен до църквата на село Баница. 10 години след гибелта му неговият роден град Кукуш и село Баница са опожарени от гръцките войски. “​

​Ритуалът по полагане на цветя във връзка 119 години от гибелта на Гоце Делчев бе осъществен под звуците на музика, изпълнявана от Биг Бенд Благоевград.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР