Кметът Георг Спартански представи рамките на проекта за Бюджет`2023 на

...
Кметът Георг Спартански представи рамките на проекта за Бюджет`2023 на
Коментари Харесай

При липса на граждански интерес премина общественото обсъждане на проекта за Бюджет за 2023 г. на Община Плевен

Кметът Георг Спартански показа рамките на плана за Бюджет`2023 на Община Плевен на публично разискване, което се организира на 28 август. Присъстваха регионалният шеф Виолета Йеремиева, няколко сегашни и някогашни членове на локалния парламент, представители на политически партии и жители, а въпроси и оферти не постъпиха.



В осъществяване на настоящите повече от половин година нормативни актове през 2023 година /без да има Закон за държавния бюджет на Република България/ за законосъобразно осъществяване на разноските от бюджета бяха импортирани в Общински съвет – Плевен, оферти от Общинската администрация и бяха признати значими решения, свързани с установяване на обектите и параметрите на Инвестиционната стратегия, Културния календар и Спортния календар за актуалната година. Това бе от особена значимост, тъй като разноските са свързани с съответни обекти и събития.Чрез деликатно обмисляне и още по-внимателно харчене успяхме да реализираме положително равнище на осъществяване на дейностите и не допуснахме сериозни обстановки, сподели господин Спартански.

Общият размер на Бюджета на Община Плевен за 2023 година е 169381 087 лева Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година за Община Плевен са планувани средства в размер на 109661344 лева От тях общата дотация за делегираните от страната действия е 101038 544 лева.; прехвърляния за локални действия – 4410 100 лева /обща изравнителна дотация – 4108 800 лева и 301 300 лева за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища/; целева дотация за финансови разноски – 3758 400 лева Проектът за локални доходи по бюджета на Община Плевен за 2023 година е в размер на 55394 404 лева, от които от имуществени и други налози – 21709 000 лева Най-голям условен дял от данъчните доходи има налог върху недвижимите парцели – 10000000 лева Прогнозата е от налог върху транспортните средства да постъпят 5700 000 лева, толкоз средства се чакат и от налога при придобиване на имущества по подаяние и възмезден метод – 5 700 000 лева Останалите локални налози са с незначителна тежест към общия размер на бюджета на Общината. Значителен дял от локалните доходи по бюджета на Община Плевен за 2023 година са постъпленията от неданъчни доходи – 16638677 лева В раздел „ Трансфери ” се възнамеряват средствата за съфинансиране на дейностите на ДКТ „ Иван Радоев ”, Плевенската филхармония и за съфинансиране на утвърдени капиталови планове, както и личният принос в реализирането на планове по Оперативните стратегии на Европейски съюз. Нямаме предпочитание за смяна в размера на локалните налози, още повече, че и представителите на партиите в Общинския съвет са безапелационни, че преди избори не е добре да се трансформират, разяснява кметът.Той бе безапелационен, че приходите би трябвало да се съберат дейно.

Разходите, планувани за делегираните от страната действия за 2023 година, са в размер на 101038 544 лева, като най-вече са по функционалност „ Образование “ – 73396 641 лева, следвана от „ Здравеопазване “ – 9461 792 лева, „ Социално обезпечаване, подкрепяне и грижи “ – 6681 356 лева, „ Общинска администрация “ – 5919 200 лева, „ Култура “ – 5145 470 лева Различното в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година от предходните години е, че е разчетен спомагателен целеви трансфер за локални действия, който ще покрие разликата за постигане на обновения размер на минималната работна заплата за страната.

Разходите за локални действия и дофинансиране на делегирани от страната действия са 55394 404 лева Капиталовите разноски са 10309861 лева, за финансиране на капиталовата стратегия през 2023 година се разчита на лични доходи, целева дотация от Републиканския бюджет, преходни останки от предишни интервали, както и на положително асимилиране на средствата по оперативните стратегии на Европейския съюз. Община Плевен има подготвени за осъществяване утвърдени планове за към 100 млн. лева и чакаме единствено отваряне на новите европейски стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз, за програмен интервал 2021 – 2027 год., акцентира господин Спартански.Спечелването на финансирането ще е на конкурентен принцип, кандидатстването е на база съдействие сред регионите.

Инвестиционната стратегия на Община Плевен за 2023 година включва обекти за 14720172 лева С преходния излишък от целеви прехвърляния за финансови разноски за 2020 година, 2021 година и 2022 година, който е 6 728 691 лева, ще бъде финансирано ремонтирането на противопожарната система в Панорамата, на някои общински пътища, няколко улици в Плевен, подсилване на свлачища, ще бъдат ремонтирани спортните площадки в ОУ „ Цв. Спасов “ и СУ „ Ст. Заимов “, записано е създаване на такава площадка в СУ „ Д-р П. Берон “.

Целевата дотация за финансови разноски за годината планува реорганизация на системата за улично осветяване, ремонт на улиците „ Кара Колю “, „ Брацигово “, „ Източна “, „ Гургулят “, ремонт на общински пътища и други – всичко на стойност 3 758 400 лева

В Инвестиционната стратегия са записани и обекти за общо 4 233 081 лева, финансирането на дейностите е от други бюджетни средства, включително преходни останки от прехвърляния и капиталови заеми. Включени са ремонт на няколко детски площадки, на тротоара на бул. „ Данаил Попов “, на Летния спектакъл в парк „ Кайлъка “, на канализацията на ХГ „ Илия Бешков “, създаване на ново улично осветяване при блокове 427 и 428 в жк „ Дружба “, на бул. „ Г. Кочев “, на ул. „ Кара Колю “, на система за видео наблюдаване в парк „ Гривица “, доставка на съоръжение и уреди за детски градини и учебни заведения.

Изключително съм задоволен, че през последните 4 години успяхме да поддържаме финансова непоклатимост на Община Плевен и избегнахме опасности. Диалог с централната власт и по повод обмисляне на Бюджет`2024 и на тази база деликатно обмисляне – там би трябвало да бъдат ориентирани нашите старания, беше безапелационен кметът Спартански. Той изрази вяра новото държавно управление да регистрира потребностите на общините и да имаме бюджет за идната година в точния момент, с цел да може общините да действат и да отговорят на условията на жителите. „ Ако се получи и разговор във връзка с това приходите от общинските налози да остават в общините, тогава да вземем за пример финансови дотации от страната ще отидат в дребните общини, а събраното от нас ще е повече, в сравнение с ни превежда страната и ще има опция за покриване на повече потребности, сподели още господин Спартански.

Той още веднъж подсети, че в случай че някой има предложение по бюджета и разпределението му, може да го изпрати в Центъра за административно обслужване на жителите, пл. „ Възраждане ” № 4 или на e-mail адрес:[email protected]. Постъпилите оферти ще бъде дискутирани от общинските съветници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР