КМЕТЪТ ГАЛИНА СТОЯНОВА: МИСЛЯ, ЧЕ СЕГА Е ПОДХОДЯЩ МОМЕНТ ДА

...
КМЕТЪТ ГАЛИНА СТОЯНОВА: МИСЛЯ, ЧЕ СЕГА Е ПОДХОДЯЩ МОМЕНТ ДА
Коментари Харесай

В Казанлък откриха изложбата „Територии на меланхолията“

КМЕТЪТ ГАЛИНА СТОЯНОВА: МИСЛЯ, ЧЕ СЕГА Е ПОДХОДЯЩ МОМЕНТ ДА НИ СЪЗДАДЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ УВЕРЕНОСТ И САМОЧУВСТВИЕ, ЧЕ КАЗАНЛЪК НЕ САМО НЕ Е МАЛЪК ГРАД, НО Е ГРАД С МНОГО ГОЛЯМА ДУША И МНОГО ГОЛЯМО СЪРЦЕ! 

Кметът на Казанлък почете формалното разкриване на изложбата „ Територии на меланхолията “ с произведения на Васил Бараков, отдадена на 120 години от неговото рождение, което се състоя довечера в залите на Художествена изложба – Казанлък. Галина Стоянова благодари за наличието на фамилията на сина на огромния създател, за уважението на генералния шеф на БНР Милен Митев, за вниманието на всички присъстващи, на екипа, осъществил експозицията, на всички съпричастни: „ Добре пристигнали! Благодаря, че сте тук да се запознаете с душата на един талантлив казанлъчанец, с който се гордеем! “, сподели Галина Стоянова. Тя показа: „ Не просто съм впечатлена, само че къде ли можеше да се види всичко по този начин събрано в този план!? Направен е освен със сърце, само че и с доста огромна отговорност към творчеството на този казанлъчанин, който е доста прочут в народен, международен проект, само че доста рядко се е завръщал тук… “, напомни Кметът на Казанлък. „ Мисля, че в този момент е подобаващ миг да ни сътвори малко повече убеденост и самочувствие, че Казанлък освен не е дребен град, само че и град с доста огромна душа и доста огромно сърце! Не инцидентно толкоз доста художници и то едни от най-именитите и най-специалните са се раждали и се раждат тук доста, доста създатели. “, съобщи Галина Стонова. Тя даде и собствен прочит на постоянно задавания въпрос – по какъв начин се ражда гениалността: „ Отговорът, който видях в картините на Васил Бараков е, че тя се ражда в действителност в компликациите. Времето от 1902 година, когато той е роден, всичките войни, които е претърпял, несгодите, бедността, огорчения, разочарования… Всичко това в действителност е родило голяма, гениална душа, която се е изляла в това творчество! “,  посочи Кметът на Казанлък.

Изложбата откри шефът на Художествена изложба – Казанлък доктор Пламен Петров. „ За експертите той е прочут като Българският Сезан и Баща на индустриалния пейзаж, само че Васил Бараков е и доста повече. “, означи доктор Петров. Той описа, че срещата с наследниците на огромния създател е разкрила голяма съкровищница, която разкрива историята на българското изкуство и схващане на творчеството му. „ Като ключ към изложбата и аз, като куратор, си разреших да дам тематиката за меланхолията. “, означи доктор Пламен Петров. „ По отношение на изобразителните изкуства това е непровървяна пътека и коства ми се, че този план поставя начало. “, означи доктор Петров. Към създателите, близки до меланхоличното въодушевление той разяснява: „ Гениалността им е обвързвана с мъчително вглеждане в действителността и опитите им да го пренесат в творбите си и да го доведат до нашето познание. “.

Изложбата се осъществя под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Българското национално радио и поддръжката на Община Казанлък. Директорът на Художествената изложба означи: „ Казанлък живее като огромен град, тъй като поддържа доста огромна културна инфраструктура. “. Д-р Петров описа, че от публичната медия са подхванали изтеглянето на извънредно скъп документ от Златния фонд на БНР – запис на достоверно изявление на Юлия Петрова с огромния художник от 1985 година, което разкрива повече за личността на Васил Бараков. Записът ще може да бъде чут през септември месец тази година.

„ Ние може да не сме Англия, Франция или Китай, може в никакъв случай да не сме били огромна империя, само че все пак България има какво да даде на международната просвета сцена! “, съобщи генералният шеф на Българското национално радио Милен Митев в поздрава си към присъстващите. „ Имаме доста актьори, които заслужават нашето почитание, удивление и любов. Но, с цел да ги обичаме ние би трябвало да ги познаваме. “, показа той и призна, че до този миг не е знаел доста за именития създател. „ Много съм горделив, че Националното радио е част от тази галерия с предоставените записи! “, показа Милен Митев.

В изложбата публиката ще може да види повече от 90 произведения на Васил Бараков, част от тях в никакъв случай непоказвани. Те са предоставени от разнообразни галерии в страната, със специфичното подпомагане на Националната художествена изложба и Съюза на българските художници.

Предстои отпечатването на азбучник, който ще бъде подготвен през ноември тази година. В него ще бъде показано цялото художествено завещание на създателя, съхранявано в държавните художествени музеи в страната и в някои от огромните частни сбирки. Каталогът се реализира с финансовата поддръжка на Министерството на културата. След закриването на изложбата в Художествена изложба – Казанлък тя ще бъде показана в София, в особено приспособен тип за едно от изложбените пространства на Съюза на българските художници.

„ Територии на меланхолията “ може да бъде забелязана до 20 ноември 2022 година и е част от програмата на Празници в Долината на тракийските царе 2022.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР