Кметът Ешреф Реджеб беше спасен временно с процедурна хватка от

...
Кметът Ешреф Реджеб беше спасен временно с процедурна хватка от
Коментари Харесай

Зам.-председателят на ОИК: Ешреф Реджеп, кметът-затворник отсвирва съда, стои на поста заради поръчка за 2,1 млн.

Кметът Ешреф Реджеб беше избавен краткотрайно с процедурна хватка от ОИК-Никола Козлево, тъй като идва поръчка за 2,1 милиона и някой би трябвало да лапне комисионната, сигнализира в писмо зам.-шефът на Общинската изборна комисия Стефан Стефанов.

 

Ето какво написа зам.-шефът на ОИК:

 

Това може да се случи единствено в България и в никоя друга страна-членка на Европейски Съюз. Сапуненият сериал с Ешреф Вели Реджеб – кмет на община Никола Козлево, стартира през далечната 2021 година. С № РС-15331-21-095 от 24.11.2021 година на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество КПКОНПИ – Още през 2022 година за кмета на Никола Козлево е установен спор на ползи, откакто откри, че в продължение на години той е плащал с пари от бюджета на компанията на сина си Кемал Ешреф.

Заради това Антикорупционната комисия наложи на Ешреф Реджеб санкции в общ размер на 10 000 лева и постанови да му бъде отнета сумата от 88 862 лева Комисията откри, че кметът на Никола Козлево е разходвал непозволено бюджетни средства, като е сключвал контракти с компанията на сина си за доставка на храни за детски и обществени заведения. Отделно от това, Реджеб е отпускал общински средства в интерес на локален футболен клуб, в чийто директорски съвет фигурира… неговият наследник.

Ешреф Реджеб, за който стана ясно, че е лежал в пандиза за ликвидиране, апелира това решение в Шуменския административен съд, само че той Решение № 60/18.05.2022 година, постановено по адм. д. №9/2022 година по разказа на Административен съд – Шумен удостоверява решението на КПКОНПИ. Ешреф Реджеб ожалва решението на ШАС пред Върховен административен съд, като там ползва и тактичност за отсрочване на съвещания поради болест негова и на неговата адвокатка видно от протокола по постановеното решение на Върховен административен съд и по този начин се стига до Решение №7222 от 29 юни 2023 година, с което Върховният административен съд, шесто поделение, РЕШИ – ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 60/18.05.2022 година, постановено по адм. д. № 9/2022 година по разказа на Административен съд – Шумен.

 

На 6 юли 2023 година КПКОНПИ разгласява на уеб страницата си богатствата новина, за влезнало в действие решение за това, че кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб е бил в спор на ползи, когато е подписал платежните нареждания за субсидиране на локалния футболен клуб и на компания на синовете си. И какво, мислите, че сериалът е приключил? Да но не, както би споделил починалият Петко Бочаров.

Днес, 15 юли 2023 година, 9 дни след влязлото в действие решение на КПКОНПИ, със свое Решение №103 ОИК Никола Козлево, водено от ръководителя си Десислава Христова (дъщеря на заместник-кмета на община Никола Козлево Иван Иванов), не може да вземе решение за предварително преустановяване на пълномощията на Ешреф Вели Реджеб като определен кмет на община Никола Козлево. „ Не сме длъжни да се съобразим с решението на съда! “.

Така Десислава Христова, ръководител на общинската изборна комисия в Никола Козлево от квотата на ГЕРБ, изясни за какво комисията отхвърля да приключи мандата на локалния кмет Ешреф Реджеб /ГЕРБ/, макар че той е в потвърден спор на ползи и по случая има влезнало в действие правосъдно решение на Върховния административен съд.

 

На извършеното през днешния ден съвещание по проблема, ОИК отхвърли предлагането за предварително преустановяване на пълномощията на Ешреф Реджеб.

 

На съвещанието са участвали 10 от общо 11 членове на комисията. Петима от тях са дали своят вот „ за “ премахване на кмета, само че останалите петима, отпред с председателката Христова, са дали своят вот „ срещу “. Така комисията оставя Ешреф Реджеб на поста му, защото, за взимане на решение за отстраняването му са нужни гласовете на две трети от присъстващите, т.е. на 7 души.

 

И по този начин – цялостен парадокс!!!!!Въпросът за какво кметът драпа да остане на поста си още малко е елементарен – тъй като има оповестена социална поръчка за 2 110 000 лв. от общината и той би трябвало да си прибере комисионната.

 

С почитание: Стефан Стефанов – заместител ръководител на ОИК – Никола Козлево, един от петимата дали своят вот „ За “

 

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Ешреф Реджеб ОИК-Никола Козлево ОИК Никола Козлево кмет съд Стефан Стефанов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР