В Израел кметът Ерик Адамс от Ню Йорк остава неутрален по отношение на разногласията в съдебната реформа

...
Кметът Ерик Адамс от Ню Йорк е на посещение в
Коментари Харесай

Кметът Ерик Адамс от Ню Йорк е на посещение в Израел тази седмица, където се стреми да укрепване на връзките със страната в особено разделителен политически момент

От ДЖУЛИЯ ФРАНКЕЛ Associated Press, 22 август 2023 г., 16:36

ЙЕРУСАЛИМ -- Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс посети Светите места в Йерусалим и се срещна с министър-председателя Бенямин Нетаняху във вторник, продължавайки тридневното си официално пътуване до Израел в един от най-бурните периоди в 75-годишната история на страната.

Адамс се опита да извърши деликатен баланс между привличането на привържениците на Израел у дома и ядоса на колегите си демократи за срещата с премиер, въвлечен в противоречия относно планирана основна реформа на съдебната система на страната.

Антуражът на Адамс наводни тесните улици на Стария град на Йерусалим, докато той се насочва първо към църквата на Божи гроб, където християните вярват, че Исус е бил разпнат, погребан и възкресен, преди да посети Стената на плача, най-свещеното място, където евреите може да се моли.

Адамс каза, че е посетил стената, за да покаже „уважение към богатата култура, вяра и вярвания, които заобикалят тази невероятна, невероятна страна.“

Тридневното пътуване на Адамс идва, когато Израел е дълбоко поляризиран относно предложените от правителството на Нетаняху промени в съдебната система на Израел, план, който предизвика месеци на масови протести. Критиците казват, че планът, който цели да отслаби Върховния съд на страната и да прехвърли повече правомощия на парламента, ще тласне страната към автократично управление. Поддръжниците казват, че неизбраните съдии в Израел притежават твърде много власт.

Адамс се срещна с Нетаняху в Йерусалим във вторник, но се отказа да коментира публично ремонта.

“ Хората на Израел ще решат как искат да продължат напред“, каза Адамс, „Имам много предизвикателства в моя град и не бих искал някой да влезе и да се намеси в това как управлявам нещата. ”

Брад Ландър, инспектор на Ню Йорк и негов най-висок избран еврейски служител, каза, че се надява Адамс да потърси гласове извън тези на Нетаняху.

„Тъй като израелската демокрация е в опасност, кметът не може само да слуша човека, който прави най-много, за да я подкопае. Надявам се, че ще се срещне и с някои от стотиците хиляди израелци, които излизат всяка седмица, протестирайки срещу съдебния преврат на Нетаняху“, каза той.

Кметският екип каза на Адамс се срещна с лидерите на протестното движение, но тази среща беше затворена за медиите и офисът му не уточни с кого се е срещнал.

Също така не беше ясно дали Адамс ще посетете окупирания Западен бряг, където запалителната смес от въоръжени палестинци, извършващи стрелба и почти всяка нощ — и често смъртоносни — нападения на израелската армия за арестуване на екстремисти, подхранва най-тежките битки на Западния бряг от близо две десетилетия.

Ултраортодоксалната и ултранационалистическа коалиция на Нетаняху напредна в изграждането на селища на Западния бряг, което се счита за незаконно според международното право. Адамс се срещна с Израел Ганц, лидер на заселниците, който каза, че кметът е показал „голям интерес“ към разрастването на еврейските селища.

Адамс каза, че не е засегнал темата с Нетаняху: „Не затова съм тук.“

Вместо това Адамс каза, че фокусът му е върху укрепването на връзките с Израел и борбата с антисемитизма. Антисемитските атаки в Ню Йорк са се увеличили с 39% от 2021 до 2022 г. според Лигата за борба с клеветата.

На среща с кмета Нетаняху нарече Адамс „велик приятел на Израел“. Кабинетът на министър-председателя каза, че са обсъдили сътрудничеството между Ню Йорк и Израел в областта на технологиите и туризма.

Ню Йорк е дом на най-голямата еврейска общност извън Израел и посещението на страната се разглежда като обред на посвещение за кметовете на града. Всеки кмет е посещавал Израел, откакто той стана независима държава през 1948 г.

62-годишният Адамс се радва на близки отношения с ултраортодоксалната общност в Ню Йорк – избирателна база, която му помогна да си осигури кметството. Вторият чернокож кмет на Ню Йорк, Адамс беше полицейски капитан, преди да влезе в политиката. Откакто встъпи в длъжност миналата година, той заложи на лявоцентристката политическа почва.

Той се застъпва за силно полицейско управление, култивира подкрепата на профсъюзите и обеща благоприятно за бизнеса кметство, докато действа като мажоретка на нощния живот в града след затварянето на пандемията от COVID-19. През последните месеци администрацията му се бори да подслони десетки хиляди международни мигранти, които са дошли в града след пресичане на южната граница на САЩ.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР