Кметът Димитър Николов е готов да внесе в Министерството на

...
Кметът Димитър Николов е готов да внесе в Министерството на
Коментари Харесай

Кога Бургас ще има Специализирана детска болница

Кметът Димитър Николов е подготвен да внесе в Министерството на здравеопазването заявление за приемане на авансово единодушие за основаване на Специализирана болница за интензивно лекуване на детски заболявания в Бургас.

За тази цел му е нужна и поддръжката на локалния парламент. Така документите могат да бъдат доокомплектовани и изпратени през декември тази година, оповестиха от Общината.
 Община Бургас
Община Бургас има намерение да обезпечи средства за построяването, обзавеждането и оборудването на лечебното заведение, като употребява всички вероятни източници за финансиране - безплатни грантове по Оперативни стратегии, кредитни средства и при нужда личен запас отвън към този момент вложения.

Конкретното структуриране на специалностите по клиники и отделения, както и възможната им смяна, ще бъдат финално конкретизирани след приключването на първи стадий от активността на задграничния Консултант на плана, което следва да се случи до края на ноември.

Понастоящем се планува основаване на Специализирана болница за интензивно лекуване на детски заболявания, лечебно заведение за болнична помощ от трето равнище на подготвеност.
 
Засега е заложено Детската болница да предлага диагностика и лекуване по следните специалности:

Педиатрия
Пулмология
Гастроентерология
Ендокринология и заболявания на обмяната
Нефрология
Хематология
Обща хирургия
Офталмология
Ушно-носно-гърлени заболявания
Кожни заболявания и алергология
Дерматология
Физикална и рехабилитационна медицина
Анестезиология и интензивно лекуване
Образна диагностика
Клинична лаборатория
Микробиология
Спешна медицина
 
„ Заявлението за искане на единодушие от страна на министъра на опазването на здравето ще бъде подадено през месец декември, като в него ще бъде очакван период за осъществяване на плана до 20 месеца от датата на приемане на единодушие за основаването на лечебното заведение от Министерски съвет “, сподели кметът Димитър Николов.
 Община Бургас
Това значи, че решение на Министерски съвет за утвърждение за основаването на Специализирана детска болница в Бургас би следвало да се чака през първите три месеца на 2022 година, при отчитане на всички заложени в ЗЛЗ периоди. Приблизително на този стадий се възнамерява и пускане на процеса на създаване на постройката, както и за обезпечаване на оборудването ѝ.

Подкрепата за развиването на опазването на здравето е част от тактиката на Община Бургас за обезпечаване на добър витален стандарт на бургазлии и е главен приоритет в Програмата за ръководство на локалната власт през последния мандат на сегашния управнически екип.
 
За постигането на задачите в областта на опазването на здравето в Програмата за ръководство, призната от локалния парламент, бяха заложени няколко съществени задания:

Активна промоция на здравето измежду жителите на Бургас и района - посредством развиване на профилактични стратегии за безвъзмездни прегледи и съвещания - за деца и възрастни,
Устойчива поддръжка за здравните експерти на Бургас - посредством основаване на фонд за поддръжка за продължаващо здравно образование, в това число специализации за лекари и експерти по здравни грижи в предпочитани за общината специалности. Значителни вложения в грижите за майчиното и детско здраве.

 Община Бургас

Но главната задача за интервала на ръководство 2019-2023 година е създаване на Специализирана педиатрична болница, ситуирана в Бургас, която ще обслужва потребностите от подобен вид здравни грижи освен на жителите на общината, само че и на целия Югоизточен район!

Преди две години - въз основата на Европейските и национални стратегически документи, както и въз основата на декларираните потребности на жителите на Бургас - беше основан план на модел на Многопрофилна педиатрична болница - единна конструкция, която да дава сложни медицински услуги за децата и която да сплотява експертите, работещи за децата и тяхното здраве.

Плановете плануват Болницата да е 100 % благосъстоятелност на Общината . Тя ще работи в директно съдействие с Медицински факултет и Факултет по публично здраве и здравни грижи на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “-Бургас.

В свое съвещание на 27 февруари 2020 година Общинският съвет на Бургас гласоподава в Програмата за ръководство реализирането на план „ Изграждане на Университетска детска болница със незабавен център и високотехнологично съоръжение “, която ще сплоти всички педиатрични специалности на едно място и ще разреши сложно лекуване на децата освен от община Бургас, а и от цяла Източна България “.
 
Инвестиционното желание за нова Детска болница е планувано за осъществяване в жк. „ Зорница “, на терен - благосъстоятелност на Общината, наоколо до УМБАЛ Бургас.
 
Към момента Общината към този момент е вложила обилни старания и средства за построяването на добре планувана инфраструктура, която да дава отговор на потребностите на нараствания трафик, добра транспортна обязаност на обекта, защото успеваемостта на ограниченията и съответната грижа се въздействат директно от времето за реакция.
 Община Бургас
През юли 2020 година община Бургас подписа съглашение за обезпечаване на техническа помощ с Европейската капиталова банка (ЕИБ), което има за цел да обезпечи консултантска помощ за изследване на потребностите и упованията от профилирани педиатрични грижи и на тази основа да създаде Концепция и съответни планове към нея - функционален, финансово-икономически, капиталов и архитектурен.

След осъществяване на конкурс, проведен от Европейска инвестиционна банка, за реализатор беше избран испански консорциум IDOM, в който са включени експерти с друга експертиза и от целия свят.

Към момента експертният екип от задгранични консултанти завършва работата си по първи стадий на плана, в границите на който следва да бъдат показани два основополагащи за плана документа - Анализ на потребностите от профилирани педиатрични грижи и Функционален план за обсега на активността на болничното заведение.

След представянето на Проекта и постигането на консенсус сред Общината и експертния екип, следва да бъдат подхванати нужните стъпки за осъществяване на изискванията за разрешаване на активността на бъдещото лечебно заведение, според Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) и останалата настояща нормативна уредба.
 
Процедурата за основаване на лечебно заведение за болнична помощ е заложена в Закона за лечебните заведения и минава през няколко съществени стадия:

Етап 1. Получаване на авансово утвърждение от Министерски съвет за основаване на лечебното заведение
Етап 2. Учредяване на лечебното заведение като комерсиално сдружение според Търговския закон
Етап 3. Издаване на позволение от Министъра на опазването на здравето за реализиране на лечебна активност от лечебното заведение
 
Именно към осъществяването на този първи стадий следва да се премине през последния месец на тази и в първите на идната година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР