Кметът д-р Атанас Камбитов го даде на прокурор и уволниАрх.

...
Кметът д-р Атанас Камбитов го даде на прокурор и уволниАрх.
Коментари Харесай

Главният архитект на Благоевград одобрявал проекти за сгради, в които той ще има жилища

Кметът доктор Атанас Камбитов го даде на прокурор и уволни

Арх. Васил Тинчев, някогашен основен проектант на Благоевград, одобрявал планове за жилищни здания, в които имал отстъпено право на градеж. Това стана ясно от сигнал, който кметът на града доктор Атанас Камбитов е подал в полицията и прокуратурата. Сигналът е съпроводен с над 1000 страници документи.

Арх. Тинчев, който заема поста от 2012 година, е дисциплинарно уволнен на 6 февруари след назначена от кмета обстойна инспекция на работата му.

“Безкомпромисен съм,

когато схвана, че

някой прави

нарушавания

А назначената от мен дисциплинарна комисия откри доста такива в работата на основния проектант ”, сподели кметът.

Сагата със строителството на няколко кооперации стартира да се разплита след получен сигнал от 11 декември 2018-а от Райко Зашев за осъществяване на градеж в нарушаване на настоящите правила и нормативи за застрояване.

Благоевградчанинът сочи, че по отношение на издадено от арх. Тинчев позволение за градеж от 12 октомври 2018 година е изискал да се запознае с документа, тъй като е комшия на терена, върху който ще се строи, само че получил отвод.

В хода на дисциплинарното произвеждане във връзка този сигнал е открито, че при одобрение на капиталов план за построяването на жилищна постройка с 15 жилището в съвършен център са позволени нарушавания. Не са планувани нужните места за паркиране, каквото е условието на Закона за устройство на територията. Не е спазено и условието за височината на еркерите и балконите. Друго нарушаване е, че в утвърждения план са планувани кули над покрива с повърхност от 100 кв. метра при възможни 25.

В утвърждения план е планувано на партера да има магазини, а арх. Тинчев обяснил, че това ще са офиси и поради това не спазил нормативните условия.

С утвърждения капиталов план допустимата стойност на разгърнатата застроена повърхност е надвишена с към 120 квадрата при възможни 1050 кв. м, без да се счита площта на кулите над норматива.

Към утвърждения капиталов план липсва и таблица с оказана застроена повърхност на всички независими обекти, а кота корниз и кота било не били ясно дефинирани, заради което позволената постройка не е на изискваните отстояния от прилежащи парцели.

В обясненията пред дисциплинарния съвет арх. Тинчев декларирал, че се отнася за “елементарна неточност ” и “пропуск ” от негова страна.

“Големият брой

нарушавания не

сочат към

несъзнателно

позволени

пропуски

Допускам, че това е за осъществяване на имотна полза. Чрез завишаване на разгърнатата застроена повърхност с почти 120 кв. м, без площта на кулите, вложителят ще получи спомагателни към 180 хиляди лева при междинна пазарна стойност 1500 лева./кв. м ”, разяснява Камбитов.

Проверката е открила и други забавни обстоятелства към градежа. На 7 ноември 2018 година е учредено право на градеж (суперфиция) в интерес на вложителя “Аруба груп ” ЕООД, представлявана от общинския консултант от “Партия на зелените ” Андон Тодоров, за 8 жилището, както и на арх. Васил Тинчев - за 1 жилище.

Разрешението за градеж е обжалвано от съседа Райко Зашев и делото е висящо в съда.

“Категоричен съм, че все още на учредяването му на право на градеж арх. Тинчев е направил дейности по работа, които имат като явна непосредствена последица приемането на материална полза за себе си - един апартамент ”, споделя кметът и добавя, че и общинският консултант Тодоров, и арх. Тинчев не отхвърлят, че са в близки връзки.

Вътрешната инспекция, назначена от кмета, открива и други нарушавания на основния проектант. На 26 юли 2018 година е постъпило заявление от група жители и юридически лица за одобрение на промени към позволение за градеж от 12 април 2016 година, издадено от арх. Тинчев.

Това, което прави усещане, е, че той е измежду заявителите, поискали изменението в утвърдените от него преди този момент планове. Към заявката е приложено и копие на декларация единодушие, подписана от арх. Васил Тинчев, с която той дава единодушието си по-късно самичък да утвърди в качеството си на административен орган поисканите промени.

Арх. Васил Тинчев е измежду заявителите, защото е

придобил право

на градеж по

силата на

нотариален акт

от 2016 година и ще стане притежател на 1 апартамент и таван с повърхност 85,33 кв. метра.

Друг случай е обвързван с построяването на жилищна постройка с офис и гаражи, за който е издадено строително позволение от 13 юли 2015 година по подадено заявление възложител “БГ Еврострой и АВМ ” ЕООД, чийто притежател и шеф е Венцеслав Тодоров, починал брат на общинския консултант Андон Тодоров.
Одобреният от арх. Васил Тинчев план още веднъж не обезпечава места за паркиране за всички обекти. Именно в построената по-късно жилищна постройка арх. Тинчев ще придобие благосъстоятелност върху независим обект, което се открива от информация в имотния указател към Агенцията по вписванията.

Пореден сходен случай е обвързван с построяването на жилищна постройка с магазини и офиси, за които е издадено строително през 2015 година по заявление от “БГ Еврострой и АВМ ” ЕООД, представлявано от шефа Венцислав Тодоров и от “Мавди ” ЕООД, представлявано от шефа - общинския консултант Андон Тодоров. И за тази постройка утвърденият план не обезпечава места за паркиране.

Оценката на сходство на тези капиталови планове е осъществена с показване на сложен отчет от записана компания - съветник. Тоест заобикаля се опцията оценката за сходство да се извърши от експертния съвет към общината, а Васил Тинчев утвърждава приложените планове, на които самият той е възложител по смисъла на закона.

“В сигнала до прокуратурата упорствам да се подхващат дейности, с цел да се реши дали държанието на основния проектант и обвързваните с него лица не реализират състав на закононарушения по смисъла на Наказателен кодекс, доколкото може да се направи аргументиран извод за съществуване на директна връзка сред осъществените служебни дейности на основния проектант и приемане на полза - учредено право на градеж ”, добавя кметът Камбитов.

Бившият основен проектант не отхвърли, че е другар със съветника и бизнесмен Андон Тодоров.

“Преди повече от 10 години съм си купил от него апартамент, в който пребивавам ”, разяснява арх. Тинчев, който апелира заповедта си за уволняване.

Не отхвърля, че е правил неточности в работата си, и е глобяван от ДНСК.

Платил е

няколко санкции

от по 1000 лева

За други санкции още води каузи.

“Главният проектант е индивидът оркестър. В други общини има по няколко чиновници. Аз бях виновен за всичко, даже и за това, че някой нещо не е догледал.

Не знам за какъв сигнал до прокуратурата става въпрос. Скоро вървях да давам пояснения при дознател, само че не си припомням към този момент дали беше за тези здания, или за друга ”, добави арх. Тинчев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР