Ключовото в здравната система е въвеждането на електронизация. Това заяви

...
Ключовото в здравната система е въвеждането на електронизация. Това заяви
Коментари Харесай

Е-здравеопазване и конкуренция сваля цените на лекарствата

" Ключовото в здравната система е въвеждането на електронизация. " Това съобщи здравният икономист Аркади Шарков, по време на конференция в Българска телеграфна агенция за показване на отчета " Предложение за рационална лекарствена политика ".

По думите му досега са изгубени 20 млн. лева за въвеждането на здравна осведомителна система.

Той означи, че съгласно министерството електронна рецепта трябвало да има до 2019 година

По отношение на нарастването на разноските на медикаментите на НЗОК, Шарков акцентира, че всяка конкуренция води до спад в цената за лекуване.

" Конкуренцията е доста по-добра като тласък за събаряне на цената на лекуване в сравнение с отстъпката ", разясни той.

По думите на Шарков през последните 3 години понижава броя на здравноосигурени лица, а разноските за медикаменти порастват.

Като причина за неприятната ценова политика при влизането на лекарства на българския пазар здравният икономист изясни, че това се получава поради подбиване на цената на медикамента под неговата себестойност.

Според него е нужна дълготрайна политика и промяна в сферата.

Шарков обясни, че при диабетните болести разноските за лекуване се усилват с близо 15%.

" Когато един пациент не се лекува превантивно, след той ляга на болничната помощ и това усилва повече разноските на страната ", означи той.

Като изводи от отчета, здравният икономист посочи усъвършенстването на обществените разноски за лекарствена терапия, нестабилната регулаторна рамка и навлизането на аналози, които оказват спомагателен напън върху цените.

Препоръките, които насочва отчета са ориентирани към възбрана за прекачване на средства от болничната помощ към лекарствените артикули и също по този начин промяна в механизма на ценовото рефериране.

Шарков обясни, че касата финансира едвам 20-30% от медикаментите за всеобщи болести и уточни като главен проблем диспропорциите във финансирането на лекарства.

Според него има оживление от страна на касата и се надява да се стигне до по-сериозни диалози с институциите за използване на съответни политики. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР