Ключово за бранша в района е да бъдат облекчени условията

...
Ключово за бранша в района е да бъдат облекчени условията
Коментари Харесай

Марияна Николова във Варненско: Над 1,1 млн. туристи са пренощували по Черноморието до 30 август

 Ключово за сектора в региона е да бъдат облекчени изискванията за пътувания от Русия. Продължават диалозите на дипломатическо равнище, следва ми и персонално посещаване, на което да се дискутира въпросът за възобновяване на визитите. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с представители на туристическия бранш в община Бяла. В полемиката участваха кметът на общината инж. Пеньо Ненов, зам.-областният шеф на Варна Илиян Карагьозов и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

Представителите на сектора подчертаха, че съветският пазар е предпочитан за бранша и би трябвало да се поставят старания, с цел да си върне България позициите на него.

Министър Николова осведоми, че над 1,1 млн. туристи са пренощували по Черноморието в интервала от 1 юни до 30 август, от които в област Варна са били повече от 278 хиляди, демонстрират данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). В този сезон най-вече са българските гости по крайбрежието, като те са 728 хиляди от началото на юни до 30 август. От тях 133 хиляди са посетили област Варна. Статистиката за жалост не е на нивата, които бихме желали, въпреки всичко демонстрира, че сезон има, макар усложнената епидемиологична конюнктура.

Вицепремиерът акцентира, че разбори на министерството демонстрират, че броят на българите по крайбрежието е изцяло сравним със същия интервал на предходната година. За съпоставяне в интервала юни – август 2019 година в местата за настаняване с 10 и повече кревати в областите с изход на море са пренощували 636 хиляди български туристи.

Трудностите пред интернационалните пътувания, породени от пандемията, демонстрират какъв брой значим е вътрешният пазар и насърчаването на визитите на българите, разяснява министърът. По думите ѝ през този месец предстоят национални празници, които дават опция за повече пътувания и чакаме това да докара до растеж в броя им, което да повлияе позитивно на общите резултати за летния сезон.

Вицепремиерът напомни всички ограничения, които държавното управление предприе в поддръжка на сектора за превъзмогване на последствията от разпространяването на ковид. Тя регистрира, че данните на Агенцията по заетостта демонстрират, че по мярката 60/40 към 19 август 2020 година в бранш туризъм са утвърдени общо 2 358 работодатели за погашение на обезщетения на общо 22 873  служащи и чиновници. Общо одобрените поръчки са над 10 хиляди за погашение на обезщетения на 177 хиляди служащи.

Относно община Бяла бих желала да отбележа, че регионът има капацитет да се утвърждава освен като типична морска дестинация, само че и като привлекателно място предлагащо опция за културно-исторически туризъм, съобщи министър Николова. И добави, че този туристически артикул дава изключителна опция за привличане на гости през цялата година, което е водеща цел в моята работа.

По време на диалозите бе подложен въпросът за стопанисването и ръководството на апартаментните комплекси и опциите за въвеждане на повече конкретика в уговорките на притежатели на жилища част от тях. Дискутирана беше тематиката за категоризацията на къщите и стаите за посетители и опциите за облекчение на процедурата.

Представителите на бизнеса разясниха, че би имало позитивен резултат повишението на опциите за присъединяване на общините в интернационалните туристически тържища, като част от националните щандове, които Министерството на туризма провежда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР