Ключово решение на ЕС за предоставяне на 18 млрд. евро

...
Ключово решение на ЕС за предоставяне на 18 млрд. евро
Коментари Харесай

Унгария блокира 18 млрд. евро помощ за Украйна - реванш на Орбан срещу ЕС

Ключово решение на Европейски Съюз за даване на 18 милиарда евро помощ за Украйна остава блокирано, откакто Унгария се разгласи срещу предлагането.

Министърът на финансите Михай Варда, който взе участие на отрасловата среща на държавните представители в Брюксел, разгласи, че Будапеща не е съгласна с препоръчаните законови ремонти, които щяха да отпушат средствата за Украйна от началото на януари.

Унгария е единствената страна в Европейски Съюз, която стопира финансовото съглашение.

На същата среща трябваше да се разиска и предлагането на Европейска комисия за лишаване на 65% от кохезионните еврофондовете на Унгария (7.5 милиарда евро) поради систематичните нарушавания на върховенството на закона и корупцията в държавното управление на Виктор Орбан.
За да може тази глоба да влезе в действие, тя би трябвало да е подкрепена с квалифицирано болшинство - 15 страни, които съставляват най-малко 65% от популацията на Европейски Съюз - до 19 декември. Решението е отсрочено за последния миг, като е отпаднало от дневния ред за 6 декември.Още 5.8 милиарда евро заплащания по Фонда за възобновяване от пандемията са под въпрос поради неналичието на прогрес по лист от промени за битка с корупцията и самостоятелност на правосъдната система в Унгария.В разбор на Европейския парламент неотдавна беше посочено, че единствено три от 17-те ограничения въобще са ефикасни. Всички останали са или прекомерно слаби, или незадоволително изпълнени - или и двете.
Според Financial Times - френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц ще беседват с Виктор Орбан по време на почналата среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в Тирана.
Двамата се надяват да убедят унгарския министър председател да вдигне ветото си върху помощта за Украйна. Вторият значим въпрос, който върви в пакет с финансовата поддръжка за нападнатата от Русия страна, е и използването на световно съглашение за корпоративното облагане.Шолц и Макрон са склонни да създадат отстъпки по одобряването на Плана за възобновяване и развиване на Унгария, който още остава разкритикуван.
Ако Орбан не получи " зелена светлина " за Плана, Унгария ще изгуби по-голямата част от грантовете за постпандемично възобновяване.

Чешкото председателство на Европейски Съюз ще се опита да откри решение на казуса, като е допустимо да събере финансовите министри още веднъж при започване на идната седмица.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР