Ключовият въпрос след изборите - ще може ли да се

...
Коментари Харесай

Ново правителство или нови избори? Интригата започва да се разплита тази седмица

Ключовият въпрос след изборите - ще може ли да се образува кабинет, или партиите ще отидат на нови избори в средата юли, ще стартира да намира отговор още тази седмица.

След като в неделя ЦИК разгласи имената на депутатите се чака президентът Румен Радев да свика Народното събрание на първо съвещание в околните дни. Конституцията му дава период от един месец да го направи, само че прекомерно евентуално той ще го издаде указа за един ден. Очакванията са новото Народно заседание да се свика за първи път още в четвъртък.

Според източници на " Капитал " незабавно по-късно - още тази седмица, ще стартира и процедурата по връчване на мандати за сформиране на държавно управление. Президентът явно желае въпросът дали този парламент ще може да избере държавно управление да получи бързо отговор. Той може да зададе темпото, само че не всичко зависи от него.

Всяка партия, която получи изследователски мандат за сформиране на държавно управление има период от седем дни, в който да отговори дали ще желае да предложи състав на кабинета, който да бъде гласуван от Народното събрание.

На стадия наподобява, че ГЕРБ ще се опитат да забавят с още известно време назначението на вероятно служебно държавно управление, или (още по-евентуално) кабинет към партията на Слави Трифонов.

Различни представители на към момента ръководещите настояват в обществените си изяви, че групировката на Борисов въпреки всичко ще предложи състав на Министерски съвет, само че поради обстоятелството, че никоя от останалите обединения от Народното събрание до този миг не е заявила поддръжка за ГЕРБ, този опит най-вероятно ще бъде жертван на крах. Този ход обаче може да завоюва още известно време на Борисов във властта - най-малко една седмица, плюс колкото е нужни на Народното събрание да гласоподава и евентуално отхвърли петия кабинет на ГЕРБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР