Ключовият епизод от новия сезон е Къщата на Ипатиев“ и

...
Ключовият епизод от новия сезон е Къщата на Ипатиев“ и
Коментари Харесай

5-и сезон на „Короната“ на Netflix: истина и измислица в „руския сериал“

Ключовият епизод от новия сезон е „ Къщата на Ипатиев “ и в него се означават вековните връзки сред Англия и Русия.

Разказваме ви кое е истина в него и кое е небивалица, а в това новият сезон е изключително мощен.
ИСТИНА: Кръвните връзки сред английската и съветската корона


The Crown (TV series)/Peter Morgan/Netflix

Шестата серия от петия сезон на „ Короната “ стартира с изтезанието на семейство Романови, от която Уиндзорите биха могли да спасят своите родственици. Сцените от 1918-а, в които всички приказват сносно съветски, са инсталирани с утвърждението на краля, чиято брачна половинка, освен съгласно основателите на сериала, само че и съгласно някои историци, е решила да не се праща избавителен транспортен съд за Романови. Николай II е братовчед на Джордж V, с който даже външно си наподобяват. Така че и Елизабет II, внучката на Джордж V, и изключително нейният брачен партньор Филип, праправнук на Николай I, доста деликатно се отнасят към връзките с Русия и считат руската власт за „ цареубийци “, заради което Елизабет II не посещава Съюз на съветските социалистически републики.
ИСТИНА: Официална аудиенция на кралицата в Русия 


The Crown (TV series)/Peter Morgan/Netflix

Новата „ Корона “ обгръща първата половина на 90-те години, когато Съветският съюз се разпадна и комунизмът е сменен от народна власт отпред с Борис Елцин. Именно след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и основаването на самостоятелна Русия кралицата прави първата си аудиенция в Москва и Санкт Петербург. И тя е историческа във всеки смисъл на думата. Елизабет II е първият английски монарх, посетил съветската страна. Програмата на кралицата включва всички съществени забележителности на Москва и Санкт Петербург, както и откриването на профилиран музей, отдаден на британската история, само че това към този момент не е включено в сериала.
ИЗМИСЛИЦА: Причините за визитата в Русия


The Crown (TV series)/Peter Morgan/Netflix

В „ Короната “ Елизабет II идва в Русия извънредно по персонална причина – тя желае още веднъж да откри общ език със брачна половинка си Филип, който, въодушевен от фамилните връзки с Романови, от ден на ден се потапя в православната религия и славянските корени. Според сериала кралската двойка посещава Москва само и единствено за погребването на тленните остатъци на своите предшественици. ДНК на принц Филип в действителност е употребена за проучването на останките на Романови, само че това по-скоро е разследване, а не причина за кралското посещаване. Погребването на костите, открити в Урал, става едвам в края на 90-те години на предишния век, макар че проучването с присъединяване на съветски и английски специалисти продължава до 2010 година.
ИЗМИСЛИЦА: Пияният Елцин на танк, на маса и в Бъкингамския замък


The Crown (TV series)/Peter Morgan/Netflix

Хронологията на петия сезон на „ Короната “ е най-слабият му детайл. Така да вземем за пример желанието на Елизабет да се срещне с водача на новата съветска народна власт Елцин (той се играе от беларуския артист Анатолий Котеньов) се ражда надали не съвсем незабавно откакто го вижда на танк покрай Белия дом. В същото време министър-председателят Джон Мейджър споделя на кралицата, че съветският президент от дълго време е полудял и е заседнал в алкохолизъм под музиката на „ Калинка-Малинка “, което не пречи на кралицата да одобри Елцин и брачната половинка му, а по-късно да се съгласи да върне визитата в Москва. Всъщност Елцин в никакъв случай не е бил в Бъкингамския замък, макар че се е срещал с Мейджър, а пък проблемите му с пиенето го застигат малко по-късно след аудиенцията му при кралицата.
ИСТИНА/ИЗМИСЛИЦА: Чайковски, Достоевски и залезът на монархията


The Crown (TV series)/Peter Morgan/Netflix

Петият сезон на „ Короната “ се оказва най-личният от всички и не на последно място роля за това изиграва „ съветската диря “. Още в първия епизод принц Чарлз – единственият член на кралското семейство, подготвен да „ преразгледа “ монархията – слуша с интерес радиото, когато оповестяват за разпадането на Съветския съюз, а трагичната сестра на Елизабет, Маргарет, се кани да отиде на бал на фона на музика от „ Лебедово езеро “ на Чайковски. Пак то участва и във финалния епизод със срещата на Даяна и семейство Ал Файед, което ще играе подла роля през идващия сезон. „ Един от най-запомнящите се разкази за бракове е на брачната половинка на Достоевски, Анна. Двамата са имали разнообразни възгледи, само че те не са се опитвали да трансформират другия “, споделя Джон Мейджър на кралицата. Жалко, че семейство Уиндзор потегля по друг път.

създател: МАРИЯ ТОКМАШЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР