Ключовите елементи от международната система за контрол на въоръженията се

...
Ключовите елементи от международната система за контрол на въоръженията се
Коментари Харесай

ООН: Международната система за контрол на оръжията се срива

Ключовите детайли от интернационалната система за надзор на въоръженията се срутват. Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който прикани да се резервира американско-руският Договор за очистване на ракети със междинен и дребен обхват от 1987 година и да се избегне нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване, съобщи Франс прес.

"Основните детайли на интернационалната конструкция за надзор на въоръженията рухват. Продължаващото изцяло безнаказано потребление на химически оръжия води до ново разпространяване на оръжия, а хиляди цивилни не престават да умират от използването на нелегално леко стрелково оръжие и потреблението в градски региони на експлозиви, които са планувани за бойното поле ", сподели Гутериш на Конференцията на Организация на обединените нации по разоръжаването в Женева, представен от Българска телеграфна агенция.

Освен това "новите оръжейни технологии усилват рисковете по метод, който още не разбираме, и даже не можем да си представим ", добави той.

"Нужна ни е нова визия за контрола над въоръженията в сегашния комплициран подтекст на интернационалната сигурност ", акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации.Гутериш изрази страдание, че страните към този момент се стремят да реализират сигурност не посредством дипломация, а посредством създаване и трупане на нови оръжия. "Положението е изключително рисково във връзка с нуклеарните оръжия ", означи той.

Съединени американски щати се изтеглиха от ракетния им контракт с Русия от 1987 година, откакто упрекнаха Москва, че го нарушава. В отговор Русия също се изтегли от контракта и разкритикува "измислените обвинявания " на Съединени американски щати, с които те съгласно нея оправдават изтеглянето си. Ако позициите на двете страни не се трансформират, през август договорът ще престане да работи. "Без контракта за ликвидирането на ракети със междинен и дребен обхват светът ще стане по-несигурен и по-нестабилен. Тази неустановеност и неустойчивост ще бъдат мощно усетени тук, в Европа ", съобщи Гутериш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР