Ключови избори за две места в Сената на американския Конгрес

...
Ключови избори за две места в Сената на американския Конгрес
Коментари Харесай

Ключови частични избори за Сената на САЩ се провеждат в Джорджия

Ключови избори за две места в Сената на американския Конгрес се организират през днешния ден в щата Джорджия, съобщи Франс прес. Предварителното гласоподаване стартира още в средата на декември. Вотът ще дефинира какъв ще е салдото на силите в Сената. 

В последните часове на предизборната акция в Джорджия се включват и американският президент Доналд Тръмп и определеният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън. Джо Байдън взе участие в демонстрация в Атланта, столицата на Джорджия, а Доналд Тръмп взе участие в Далтън в последния си огромен протест, преди да напусне Белия дом на 20 януари, предава Българска телеграфна агенция. 

Жителите на Джорджия дефинират през днешния ден кои ще бъдат новите двама сенатори от този щат. Двама сенатори републиканци (Кели Лофлър и Дейвид Пердю), заемали до момента места в горната камара на американския Конгрес, ще се съревновават с двама демократи (Рафаел Уорнок и Джон Ософ). Ако Лофлър и Пердю съумеят да запазят местата си в Сената, Републиканската партия ще разполага с болшинство от 52 места в горната камара на Конгреса, която е общо със 100 места. Това ще разреши на републиканците да блокират огромна част от законодателните начинания на Байдън след встъпването му в служба като президент на 20 януари. 

Ако Уорнок и Ософ завоюват частичните избори, това ще значи, че както републиканците, по този начин и демократите ще разполагат с по 50 места в Сената. В този случай бъдещата вицепрезидентка Камала Харис ще има правото на решителен глас в Сената и по този начин везните там ще се наклонят на страната на демократите. При това състояние ще бъде по-лесно за Байдън да прокарва самодейностите си, защото демократите управляват и Камарата на представителите (долната камара на Конгреса). Допитванията до последно посочваха, че борбата в щата е оспорвана. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР