Ключови избори две в едно в Турция. Над 64 милиона

...
Ключови избори две в едно в Турция. Над 64 милиона
Коментари Харесай

Бъдещето на Ердоган във властта е поставено под въпрос

Ключови избори две в едно в Турция. Над 64 милиона души гласоподават за президент и нов състав на 600-членния парламент на страната. Резултатът ще дефинира кой ще ръководи Турция през идващите 5 години и дали сегашният водач Реджеп Тайип Ердоган изобщо ще се задържи на власт.

Кандидатите за държавен глава са трима, откакто по-рано един се отдръпна – водачът на Партията на родината Мухарем Индже.

Основните противници са Ердоган, претендент на Републиканския алианс, който ще се състезава за трети мандат, само че втори след прекосяването към президентската система на ръководство, и претендентът на Националния алианс, състоящ се от 6 опозиционни партии, Кемал Кълъчдароглу.

Третият претендент е Синан Оган от алианса АТА.

Анализите на публичното мнение демонстрират, че конкуренцията сред двамата съществени съперници ще бъде изключително оспорвана. Едни сондажи предвиждат, че изходът ще се реши на балотаж, при който съгласно някои наблюдаващи Ердоган би бил в по-изгодна позиция. Близки до опозицията анализатори обаче плануват преднина на опозиционния претендент Кълъчдароглу още на първия тур.

В отговор на опасенията, че може да затрудни или попречи на предаването на властта след повече от 20 години в нея, Ердоган съобщи, че в случай че загуби, ще почете резултата и ще съобщи спокойно властта.

 
Ние дойдохме на власт в Турция по либерален път. С доверието на нашия народ. Точно както дойдохме на власт с благоволението на нашия народ, в случай че нашият народ вземе друго решение, ние ще създадем тъкмо това, каквото изисква демокрацията.
Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция

В чужбина са подадени над 1.8 милиона бюлетини, което е интензивност от 53%, заяви Висшата изборна комисия на Турция.

Кандидатът за президент би трябвало да получи повече от 50 % от гласовете, с цел да завоюва на първия тур на 14 май. В противоположен случай ще има втори тур – на 28 май – сред двамата претенденти, които са получили най-вече гласове. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР