Ключова експертиза се очаква днес по делото за смъртта на

...
Ключова експертиза се очаква днес по делото за смъртта на
Коментари Харесай

ДЕЛОТО МИЛЕН ЦВЕТКОВ: Очаква се да бъде разгледана ключова експертиза

Ключова експертиза се чака през днешния ден по делото за гибелта на журналиста Милен Цветков. Вещите лица би трябвало да показват пред съда резултатите от проучването за психическото положение на подсъдимия Кристиан Николов. Според отбраната на Николов с експертизата ще стане ясно дали е предизвикал гибелта на телевизионния водещ съзнателно, каквото е обвиняването.

Милен Цветков почина точно на Великден предходната година, до момента в който чака на червен сигнал на светофар в София. В колата му се вряза джипа на Николов с близо 100 километра в час. Друга експертиза потвърди, че по време на нещастието подсъдимият е бил използвал три типа опиати.

На предното съвещание стана ясно, че Кристиан Николов - подсъдимият за гибелта на журналиста Милен Цветков, се е движил с близо 100 километра в час при конфликта. Вероятността да е задремал зад кормилото преди злополуката е оскъдна. Заключението е на движимостите лица, изготвили основната автотехническа експертиза.

99 километра в час е най-вероятната скорост, с която джипът на Кристиан Николов се е врязал в спрелия на светофар автомобил на Милен Цветков. Заключението на специалистите е след няколко разнообразни разбора.

„ Няма данни за опит да спре. Подсъдимият преди този момент е ускорявал към 250-280 метра и последните, към 18-17 м, са при отмерено придвижване ”, уточни автотехническият специалист Станимир Карапетков.

Вещите лица са на мнение, че вероятността Кристиан да е задремал зад кормилото преди конфликта е минимална. Такава версия се появи след показанията главния очевидец на отбраната – Георги, който е наследник на към този момент някогашния народен представител Лъчезар Иванов.

„ При унасяне и заспиване автомобилът се отклонява постепенно наляво или надясно. Последните 17 метра имаме отмерено придвижване, само че то е едвам за 0.6 секунди. Надали очевидецът може да усвои и да оцени държанието на лидера ”, добави Карапетков.

Експертите са безапелационни – мощният удар е предизвикал гибелта на Милен Цветков.

„ Имаме скъсване на аортата на две места. Едното е цялостно, а другото - отчасти. Пълното е задоволително гибелта да е неизбежна ”, разяснява автотехническият специалист.

Защитата на Николов и на фамилията на Цветков влязоха в неприсъствен спор за експертизата, съгласно която Кристиан е бил под въздействие на три типа опиати.

„ Изложението на тези специалисти беше извънредно впечатляващо в правосъдната зала. Което на практика унищожи версията, че той не е знаел, че в организма му има опиати. Обвинението е за съществуване на възможен предумисъл. Това значи, че е осъзнал какво прави. Нашата теза е, че той е допускал, че е допустимо да се случи заради тъкмо тези аргументи ”, разяснява юристът на фамилията на Милен Цветков Менко Менков.
 Адвокат Менков: Николов е бил с ясното схващане какво ще се случи при удара с Милен Цветков Адвокат Менков: Николов е бил с ясното схващане какво ще се случи при удара с Милен Цветков
„ Обвинението, което се поддържа, е за съществуване на възможен предумисъл. Нашата теза е, че деецът е допускал, че е допустимо да се случ...

 „ Тези въпроси, свързани с форма на предумисъл, през днешния ден слушах сътрудника Менков в Нова телевизия, с доказателствата, каква била позицията на отбраната – това са мнения, които би трябвало да се вършат в залата, а не в телевизионни излъчвания заран ”, сподели от своя страна юристът на Кристиан Николов - Константин Симеонов.

Адвокатите на подсъдимия възразиха и против експертността на едно от движимостите лица, открили съществуването на опиати.

„ Той даде умозаключение от медицински темперамент, а няма такова обучение, той е химик ”, добави Симеонов.

Делото беше отсрочено за 23-и август. Тогава се чака да бъдат изслушани движимости лица по направена основна психиатрична експертиза.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР