Ключов заподозрян, обвинен в организирането на фатално нападение със сярна

...
Ключов заподозрян, обвинен в организирането на фатално нападение със сярна
Коментари Харесай

Заловиха у нас беглец, издирван за жестоко убийство на активистка в Украйна

Ключов обвинен, упрекнат в организирането на съдбовно нахлуване със сярна киселина против активистка от Херсон през юли 2018 година, е арестуван в България. Това се случва повече от година откакто той избяга от арест за убийството на Катерина Хандзюк, оповестява филиалът на „ Хюман райтс “ в Украйна, съобщи Българска национална телевизия.

Олексий Москаленко (Левин) е обвързван с огромна интервенция в Херсонска област, по отношение на която са повдигнати и обвинявания на различен обвинен, Игор Павловски.

Левин е бил арестуван в петък вечерта, 24 януари, по време на интервенция с присъединяване на полицията в България и представители както на украинската Главна прокуратура, по този начин и на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Според заместител основния прокурор Виктор Трепак в този момент се изисква екстрадицията на Левин в Украйна.

Хандзюк беше асистент на кмета на Херсон и гражданска активистка, известна с жестоката си рецензия против корупцията, изключително измежду полицията в Херсон. Тя беше нападната пред входа на жилищния си блок на 31 юли 2018 година, като нападателят хвърли литър киселина, употребена в автомобилни батерии. Хандзюк получи изгаряния на съвсем 40% от тялото си и трябваше да бъде превозена в болница в Киев, където претърпя 11 интервенции. Тя умря на 4 ноември, единствено на 33 години.

Петима мъже бяха наказани и хвърлени в пандиза за присъединяване в нападението, само че съгласно Виктор Хандзюк, татко на Катерина, всичките присъди са прекомерно дребни за осъщественото действие. На 6 юни 2019 година Серхий Торбин бе наказан за съгласуване на нападението на 6,5 години затвор. Николай Храбчук получи 6 години за осъществяване на нападението. Владимир Васянович и Вячеслав Вишневски са в пандиза за 4 години, а Виктор Хорбунов - за 3, поради техните функции в закононарушението.

През последните 18 месеца има многократни изказвания, че органите на реда са саботирали следствието и с помощта на приятелите на Хандзюк и проверяващи публицисти са били разпознати основните обвинени.

Дълго се говореше и по какъв начин Левин е съумял да избяга в чужбина, откакто към този момент е бил избран като обвинен. Изминаха и няколко месеца, преди той даже да бъде разгласен за търсене.

Виктор Хандзюк и цивилен деятели поредно загатват две имена на обвинени за присъединяване в осъществяването на закононарушението. И двамата мъже - Андрий Хордеев, някогашен началник на Херсонската регионална администрация и заместникът му Йевхен Ришчик, по времето на закононарушението са били свързани с партията Блок на Петро Порошенко. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР