Ключов общински съветник от ГЕРБ-СДС в София не дочака съветът

...
Ключов общински съветник от ГЕРБ-СДС в София не дочака съветът
Коментари Харесай

Изненадващата оставка на ключов общински съветник на ГЕРБ и връзката му с „яхтения скандал“, довел до оставка на Борисов?

Ключов общински консултант от ГЕРБ-СДС в София не дочака съветът да проработи и подаде оставка. Това се схваща по заявление в Общинската изборна комисия на столицата. Любомир Минчев е прочут бизнесмен, съосновател и мажоритарен акционер в „ Телелинк Бизнес Сървисис Груп “. Преди Борисов да изненада всички с номинацията на Антон Хекимян за кметската конкуренция, Минчев бе спряган за претендента на ГЕРБ. С уговорките му в Столична община беше обяснено отдръпването му в края на годината от надзорния съвет на ТБС Груп.

На мястото на Минчев в СОС влиза като консултант Румен Стенли Александров, който е идващ в листата. Александров е новият координатор на ГЕРБ в Банкя – правилен партиен кадър.

В предизборната акция Георги Георгиев от ГЕРБ го показа като един от най-успешните българи. А Хекимян разгласи, че той ще направи София съвременен и интелигентен град. Сега единствено два месеца след клетвата като общински консултант той подава оставка.

„ Дневник “ потърси Минчев да изясни аргументите за оставката си. Негов помощник даде обещание, че това може да стане, само че по-късно.

Кой е Любомир Минчев

Минчев е необятно прочут в ИТ и бизнес средите. Освен в личен бизнес, той е измежду вложителите в започващи компании, само че не е обществен и рядко приказва пред медиите. Подпомогна и старта на INSAIT – първият в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), основан от проф. Мартин Вачев в София, Васил Терзиев също е измежду първите донори на института.

Също като Терзиев (45-годишен), Минчев (50-годишен) е приключил Американския университет в България, само че са в разнообразни випуски.

„ Минчев е прочут като лицето зад холдинга „ Телелинк “, учреден от Спас Русев през 2001 година Първоначално той е миноритарен акционер, само че през 2012 година изкупува всички акции. Впоследствие през 2017 година реорганизира активността на групата, като отделя компании за другите сегменти. Най-голямото сдружение от предходния холдинг е „ Телелинк бизнес сървисис груп “ („ ТБС груп “). Което е бизнес интегратор, софтуерен разработчик и построява центрове за данни. То беше листнато на Българската фондова борса през 2020 година В него Минчев държеше 67%, само че през юни продаде част от каузи си на фонда CEECAT в по-голяма договорка и сега държи малко над 52%. Но не взе участие в ръководството на сдружението “, напомня част от професионалната му биография „ Капитал “.

Изданието отбелязва още, че

„ брачната половинка на Минчев Мария Опренова беше дълготраен формален притежател на „ Канал 3 “ през сдружението „ Медийна капиталова организация “.

Връзката му със Спас Русев (най-актуалното във визитката на предприемача, съветник и колекционер е придобиването на „ Булсатком “. Което беше финансирано от притежателя на „ Виваком “ и провокира напрежение на телеком пазара. Русев се загатва с изключение на около бизнеса на Минчев и около така наречен яхтен скандал с „ царски министри “ и следствия за контрабанда и пране на пари Иван Тодоров-Доктора.

Скандалът избухва, когато в багажника на взривения през април 2003 година на бул. „ Цариградско шосе “ автомобил на Иван Тодоров (той оцелява, само че е погубен през февруари 2006 г.) са открити фотоси. На една от тях в компанията на Доктора са Милен Велчев (тогава финансов министър), Пламен Петров (министър на транспорта) и Мирослав Севлиевски (депутат от Национална движение „Симеон Втори" и водач на „ Новото време “). В историите към изясняване на обстоятелствата за фотографията излиза наяве, че срещата е проведена от Спас Русев. Който наел и яхтата в Монако, където гледали съревнование от Формула 1.

Там са още сътрудникът на основаната от Русев компания „ Телелинк “ Любомир Минчев и Петър Петров-Амигоса, съден за пране на пари.

“Яхтеният скандал “ тресе властта няколко седмици. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов подава оставка, която не се обвързва директно със фотосите, а с отчет на Министерство на вътрешните работи за връзките сред политици и проведена престъпност. Но тя не е призната.

„ Познавах Иван Тодоров-Доктора, само че не бих го причислил към категорията на своите другари. Сгреших, че го заведох на среща с Бойко Борисов “, споделя Русев в тв изявление през 2010 година, той години се пробва да оттърси имиджа си от тази история.

 

А Любомир Минчев разказва връзките си с Русев по този начин: „ Не бих нарекъл Спас Русев мой гуру в бизнеса, а по-скоро добър сътрудник, съидейник и другар. Въпреки че е 19 години по-възрастен от мен, и до ден сегашен продължаваме да сме близки. “ (цитиран в портрет в Dot.bg)Той споделя, че са се срещнали, когато Минчев е изпълнителен шеф на „ Глобал Секюритис “, чийто ръководител на управителния съвет е Спас Русев.

Твърди, че пътищата им в бизнеса се разделят през 2010 г.  Защото Русев е желал да продаде дяловете си в „ Телелинк “, а Минчев ги изкупува.

През 2000 година Минчев съставлява компанията (регистрираната във Англия компания „ Зодиак Външно наблюдение “) на някогашния тв водещ Кеворк Кеворкян. Когато тя взе участие в консорциума „ Медиa бродкастинг сървисиз “ АД с Modern Times Group (MTG) и Logic Invest Holding за лиценза за третата национална телевизия.

Той е член на борда на шефовете на Американската комерсиална камара в България, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), някогашен ръководител е на „ Endeavour България “ (2018-2019), в чийто ръб също са дружно с Васил Терзиев.

Източник – Сега, Народ

Още вести четете в секция България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР