Ключов етап в операцията по търсене на останките от изтребител

...
Ключов етап в операцията по търсене на останките от изтребител
Коментари Харесай

Армията има още 3 дни да намери черната кутия на падналия МиГ-29 преди данните да изчезнат

Ключов стадий в интервенцията по търсене на останките от изтребител МиГ-29 е намирането на черната кутия. Намирането е от голяма важност, защото в нея се намира информация, без която мъчно ще бъдат оценени аргументите, довели до случая. Това съобщи пред Българска национална телевизия командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при осъществяване на подготвителен полет за пукотевица по въздушна цел по време на ученията " Шабла 2021 ". Вчера от Министерство на защитата публично удостовери, че майорът е умрял. Служебният министър на защитата Георги Панайотов пък заяви, че в случай че до 4 дни черната кутия не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.

По думите на контраадмирал Михайлов излиза наяве, че интервенцията ще завърши едвам откакто бъдат конкретизирани аргументите за случая.

" От през вчерашния ден, както беше към този момент обявено, ние преминахме в нов вид интервенция. От интервенция за търсене и избавяне на липсващ водач към този момент е единствено интервенция за търсене на остатъци от самолета и разкриване на черната кутия. Към момента не престават дейностите по търсенето ", добави командирът на Военноморските сили.

Кирил Михайлов изясни, че рано тази заран във водите са открити два нови контакта, които сега се изследват дали имат връзка с случая. Към интервенцията са се включили и представители на Института по океанология на Българска академия на науките, които също ще изследват региона със профилирана техника. Районът, който би трябвало да бъде обследван, обаче е извънредно огромен. Разследването продължава, само че контраадмирал Михайлов съобщи, че не може да се ангажира с слагането на съответни периоди.

" Трудно е да се каже съответен период. Всичко зависи от положението на самата черна кутия и конфликта на самолета във водата. Най-вероятно той се е разпаднал на голям брой части ", добави той.

" Към момента плановете ни за проучване на регионите, които са избрани, демонстрират, че някъде в следобедния час на съботния ден ще сме покрили в началото избраните региони за търсене. Всичко зависи от това какъв брой остатъци ще намерим на дъното, какъв брой време ще ни отнеме обследването им, защото времето ще е изменчиво в региона ", сподели още контраадмирал Михайлов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР