Клубовете на инвалида в Кюстендил и с. Шишковци отпразнуваха атрактивно

...
Клубовете на инвалида в Кюстендил и с. Шишковци отпразнуваха атрактивно
Коментари Харесай

Кюстендилско пожелание на Бабинден: Колкото бебета в квартал „Изток“, толкова и в квартал „Запад“!

Клубовете на инвалида в Кюстендил и с. Шишковци отпразнуваха атрактивно Деня на родилната помощ, който в националната традиция е Бабинден. Това не е празник на дамите от третата възраст, а на „ бабите “, помагали преди времето на акушерките при раждането на децата. Уважението към техните умения, труд и грижата им към родилките е една от най-големите полезности в българския морал. С смяната в календара датите за удостояване на труда на баби, акушерки и лекари станаха две – 7-ми и 21-ви януари, само че и двете са изпълнени с доста положителни страсти и с признателност към тези, които посрещат новия живот.
Основната организация на Съюза на инвалидите в България всяка година събира своите членове на специфичен празник за Бабинден, напомня председателката на организацията Валентина Симеонова. И този път Денят на бабите бе изпълнен с доста усмивки, а в центъра му беше обичайният обред, в който млада родилка полива за измиване на ръцете на акушерката. Поради липса и на родилка, и на „ баба “, функциите бяха поети от две дами от клуба от две разнообразни генерации. Облечена в кюстендилска национална носия, Лалка Цонева в ролята си на баба-акушерка благослови всички да се радват доста години на своите деца, внуци и правнуци. От залата се чуха радостни пожелания: колкото деца се раждат в ромския квартал „ Изток “, толкоз да стартират да се раждат и в квартал „ Запад “ и да израснат почтени жители „ като българските политици “. Ние към този момент можем да оказваме помощ за решаването на тежкия демографски проблем у нас единствено с обич, тъй като ни мина времето да вършим и раждаме деца, майтапиха се членове на клуба, които макар своите към 70 години не са изгубили в душите си сърдечната тръпка.

В края на месеца на първата си за годината работна среща управлението на организацията ще разиска стратегия с самодейностите, които ще са акцент в работата на клубовете през тази година, заяви Виолета Атанасова, член на Управителния съвет на Оценка за съвместимост на СИБ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР