Клоун, пълен некадърник, обида за всички политици - това са

...
Клоун, пълен некадърник, обида за всички политици - това са
Коментари Харесай

Клоун, пълен некадърник, или какво говорят политиците за Борис Джонсън, когато няма кой да чуе

" Клоун ", " цялостен негодник ", " засегнатост за всички политици " - това са част от сочните хули на някогашния шотландски министър председател Никола Стърджън по адрес на сътрудника ѝ Борис Джонсън, които изтекоха в английските медии в четвъртък.

Още през 2023 година всички държавни чиновници на държавно равнище в страната бяха принудени да предадат цялата преписка от WhatsApp и други приложения, които са употребявали в интервала на Covid-пандемията за разискване на пандемичните ограничения.

Причината е, че в Лондон се води огромно следствие против държавното управление на Борис Джонсън, което би трябвало да обясни дали неговата политика не е довела до още по-опасни последици за жителите и здравната система по време на пандемията.

Чатовете на екипа на Никола Стърджън удостоверяват това, което беше ясно през цялото време - цялостен безпорядък и неопитност в администрацията в Лондон, ръководена от Джонсън. И освен там, несъмнено.

Британските медии откриват в тях освен свидетелства за едва ръководство, а и отявлен персонален шок на някогашната държавна ръководителка към сътрудниците ѝ в Англия.

Борис Джонсън е наименуван " ш**** смешник " в обръщение на Стърджън до персоналната ѝ асистентка Лиз Лойд.

" Пълната му непросветеност във всяко едно отношение към този момент ме наскърбява, споделям го от името на всички политици по света ", разяснява още тя на 31 октомври 2020 година, когато тогавашният английски министър председател разгласи нов локдаун - очевидно изненадвайки управляващите в Единбург.

Стърджън се оплаква от неналичието на логичност и поредност в информационната политика на Джонсън, като споделя " И ние не сме съвършени, само че хората не си дават задоволително ясна сметка какъв брой доста по-добри сме от тях (в Лондон, б.р.) ".

На въпрос към Лиз Лойд дали връзките сред тогавашните министър председатели на Шотландия и Англия са били разрушени, някогашната съветничка на Стърджън дава отговор: " Мисля, че това до известна степен надценява положението на връзките им ".

Лойд беше привикана да дава пояснения за това по какъв начин е протичал процесът по взимане на решения за Covid-мерките сред двете елементи на Обединеното кралство.

В един от чатовете тя написа на Стърджън, че си мечтае за някоя " кавга с Лондон като в положителното остаряло време ", с цел да може да намерения за нещо друго " с изключение на за заболели хора ".

Достъпът на анкетната комисия до служебната връзка на чиновниците в двете държавни управления се оказа извънредно усложнен.

Борис Джонсън отхвърли да даде своите WhatsApp-съобщения, като си измисли опрощение, че приложението е изтрило всички чатове при прехвърлянето на нов телефон.

Премиерът Риши Сунак също не разреши данните му да стигнат до проверяващите. Той разгласи, че не знаел, че е нужно да пази списък на известията, макар че са свързани с формалната му държавна работа.

Водещият медицински специалист към шотландското държавно управление Джейсън Лийт стана обект на рецензии, откакто в общ работен чат е написал, че триенето на историята от чатовете му в WhatsApp било " обикновен табиет преди лягане ".

Никола Стърджън твърди, че е предоставила своя онлайн връзка на проверяващата комисия, само че не от WhatsApp или друга платформа за къси известия, тъй като е употребила единствено публични канали за разискване на решенията със своите сътрудници.

Това обаче не дава отговор на обстоятелството, че очевидно е коментирала рецесията през мобилното приложение със своята съветничка Лиз Лойд - и за разлика от нея не е архивирала или е изтрила данните.

Още предишния ноември, когато комисията разгласява чатовете на английски висши служители и политици, се видя какъв брой неточности и неразбирателства е имало в кабинета от първия миг на Covid-кризата. Бившият основен пълководец на Борис Джонсън Доминик Къмингс беше един от хората, които са разпращали груби и обидни известия по адрес на министри и други сътрудници.

В един от чатовете си секретарят на кабинета през 2020 година Саймън Кейс разказва Борис Джонсън като човек, който " не може да управлява и ние не можем да го поддържаме в този метод ".

" Вече не устоявам. Той трансформира стратегическите насоки всеки ден. В понеделник - всички приказваме за страха от завръщането на вируса през Европа. Днес към този момент приказваме по какъв начин трябвало да го оставим да се вихри... Капитанът на един тим не може да трансформира тактиката за огромните игри всеки ден. Отборът не може да свърши нищо при тези обствоятелства ", написа той през септември 2020.

" Решаваш и задаваш посоката - изпълняваш - обясняваш. Управлението не е чак толкоз комплицирано нещо, само че този човек в действителност го прави невероятно ", оплаква се още Кейс.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР