Клисурци обмислят да гърмят с черешово топче, за да пропъдят

...
Клисурци обмислят да гърмят с черешово топче, за да пропъдят
Коментари Харесай

Клисура вади черешовото топче срещу мечка

Клисурци обмислят да гърмят с черешово топче, с цел да пропъдят мечката, нападнала пчелините край града тези дни. Кошерите са единствено на 3 км от града. Местните поданици са в суматоха. Те се боят, че след меда идва ред на добитъка, който пасе в планината. Първият пострадал е  майсторът на черешови топчета Лулчо Обретенов, написа Марица бг.  Нападението над неговия пчелин е било предходната вечер. Вчера сутринта занаятчия Лулчо видял първо следи от мечи лапи по земята, след това мед, части от кошера, а най-после и самия кошер, пренебрегнат на десетина метра от първичното му място. По дъските имало останки от меча четина и дълбоки следи от зъби.

Лулчо бил шокиран, разказал той на клисурци. Мъжът се уплашил, че може мечката да му унищожи останалите девет кошера, цялостни с мед, само че може и да му излезе отсреща. Пчелинът му е на 10 метра от гара Стряма - втората жп гара на Клисура преди тунелите Козница и единствено на 3 километра от градчето. До кошерите на Лулчо са пчелините на Йовко Балабанов и Йовко Пенчев, също от Клисура.

На към 100-тина метра от това място стартира планината, а там пък има овчарници, където свободно пасат стада овце и крави.

Това не е първото нахлуване на мечка край Клисура това лято. Преди 20-ина дни медолюбивата мецана атакува кошерите на клисурец, който живее в София. Тя разрушила един, изяла меда, след това го захвърлила надалече. Мъжът също попаднал на следи от лапи и четина. Пчелинът на индивида бил в Балкана, на един километър от града. Той незабавно преместил оживелите кошери в двора си в обитаемо място.

И пчеларите, и животновъдите на Клисура са в суматоха, съобщи пред „ Марица” кметицата Генка Тодорова. Хората пристигнаха да споделят паниката си, те се тормозят, че скоро мечката ще пристигна и в града, добави тя. Снощи Лулчо пазил своите кошери и тези на Йовко Балабанов и Йовко Пенчев. Тази вечер единият Йовко ще дежури, на следващия ден вечер - другият. Това обаче не може да продължи - и за тях не е безвредно, съобщи кметицата. Не може и ловците да излязат с пушки против мечката, тъй като тя е предпазен тип, неразрешено е да се убиват мечки.

Лулчо е занаятчия на черешови топчета, негово оръдие към този момент е в Алеята на славата във Военната академия, припомниха си през вчерашния ден клисурци. Да извади един топ, а Стефан Желязков, който всяка година играе Боримечката във възстановката на Априлското въстание, да гръмне няколко пъти във въздуха и да уплаши мечката, топчето гърми с пиратки, баба Меца няма да пострада, само че ще избяга, оферират къде на смешка, къде в действителност клисурци. Боримечката единствено като се провикне, тя ще избяга, умуват мъжете в града.

В същото време кметицата Генка Тодорова приготвя писмо до Министерството на околната среда и водите. Тя упорства от ведомството да предложат ограничения за отбрана на пчелините, на селскостопанските животни и на града от мечката. Всъщност ние въобще не знаем дали мечката е единствено една или са повече, разяснява Тодорова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР