Клиниката в медицинския център Майка и дете в Москва работи

...
Клиниката в медицинския център Майка и дете в Москва работи
Коментари Харесай

Как напълно здраво дете се отглежда 5 години в болница в Русия

Клиниката в медицинския център " Майка и дете " в Москва работи до 20 часа. Когато стихне потокът от пациенти от стаята на стационара на третия етаж излиза 5-годишната С., спуска се по стълбите за ръка с детегледачката си и се настанява в детския ъгъл до регистратурата, с цел да си поиграе с играчките, с които преди нея са играли децата, чакащи своя ред пред лекарския кабинет. С. има достъп до дъска за изобразяване, маркери, кубчета, розов стол и маса. Тя знае, че на света има котки, кучета, море, гора, трамвай, даже и метро, само че в никакъв случай не ги е виждала, тъй като от раждането си не е напускала болничното заведение.  Родителите на С. са сигурни, че тя е неизлечимо болна и в случай че излезе от нея ще е в смъртна заплаха. Лекарите, наблюдаващи момичето от раждането му настояват, че С. е изцяло здрава и всеки спомагателен ден, прекаран в стационара я лишава от опцията да има естествен живот.  Битката за С. продължава към този момент няколко месеца без да трансформира всекидневието ѝ - утринна аудиенция, закуска, четене, игри и оцветяване с детегледачката, дневен сън, четене и изобразяване, а вечерта - игра в детския ъгъл при регистратурата, вечеря, телевизия и сън. Всичко това - всеки ден в продължение на пет години в скъпа болница. 
Как стартира всичко?
Момичето се ражда с тегло към 1 кг след тежко раждане с заплаха за живота на майката и на детето през март 2014 година. Преди нея в фамилията към този момент има три момчета, родени през 2003, 2008 и 2011 година. Бащата Юрий Зинкин на момичето е лежал в пандиза за изнасяне на пари зад граница, съден е за пране на пари. По-късно е освободен и развива бизнес в Калининградска област. Майката Татяна Максимова живее в северната част на съветската столица дружно с трите момчета. Децата са на домашно образование и не посещават учебно заведение. Те са възпитавани строго  - не употребяват телефони или таблети и не поддържат връзка с връстници. Според познати на фамилията децата не напущат града, даже през ваканциите. Майката на децата твърди, че те не би трябвало да се отдалечават, тъй като са алергични и не понасят различен въздух, с изключение на столичния. Няма информация за това дали родителите живеят дружно.
Майката е вманиачена по отношение на здравето на децата си - всяка година ги имунизира с МРП, вършат им се проучвания, всички в фамилията дават проби от боязън от заболявания. Тя постоянно посещава манастир, в който се моли на светица. Съпрузите вършат дарения, посещават църковните служби и дават причестяване. Жената се облича непретенциозно и най-често в черно. Родителите на съпрузите са живи, само че живеят настрана. Децата им не им оказват помощ с пари. На дядовците и бабите е неразрешено да поддържат връзка с внуците си. 
Според майката раждането е станало в 23-та седмица, само че съгласно здравната документи раждането се е случило в 25-26-та седмица от бременността. Силно недоносените деца остават в болница за интензивна грижа и лекуване за към месец и половина, а по-късно се реалокират в неонатологично поделение. По-късно биват изписани. В случая на С. първоначално всичко стартира тъкмо по този начин. През 2014 година при започване на юни тя е изписана дружно с майка си. По разнообразни сведения тя остава в дома си от два дни до една седмица. После майката връща детето в клиниката, като изяснява, че детето е спряло да диша. Това постоянно се случва с недоносените деца, само че не е причина за хоспитализация. Детето е настанено в платеното поделение на болничното заведение. Майката не остава с нея, като изяснява, че би трябвало да се погрижи за останалите деца, които я чакат у дома.  Бащата заплаща независима стая за майката и детето, само че с момичето остава с детегледачка. На всички родственици е обяснено, че С. е неизлечимо болна и би трябвало да остане в стационара. Така С. остава в болничното заведение с обезпечено хранене и здравно обслужване на стойност към 1 млн. рубли месечно.
Родителите и болничното заведение подписват контракт, съгласно който бащата Юрий Зинкин превежда пари на центъра. Целодневната работа на детегледачките се заплаща настрана. 
Опити за изписване на детето
Когато С. е на 4 месеца в болничното заведение отива дядото от страна на майката. Той е шокиран, тъй като С. по нищо не се разграничава от здравите деца, затова думите на майката, че детето е " даун ", " олигофрен ", че " няма част от мозъка, от бъбреците " и други несъвместими с живота болести, не са правилни. Дядото стартира да посещава детето постоянно, само че за всяка аудиенция му е належащо разрешението на майката. Да излязат в парка или да се разходят на открито с детето, както на дядото, по този начин и на детегледачката, е неразрешено.
Когато С. става на две години при нея идва бабата от страна на бащата. Тя декларира предпочитание да вземе детето, само че родителите отхвърлят и прекъсват всевъзможни връзки с роднините. От болничното заведение неведнъж оферират на фамилията помощ с здравно съоръжение за дома, само че тя е отказана от страна на родителите. За петте години от живота си С. сменя три отделения в клиниката: реанимация, поделение по неонатология и през петата си година е преведа в поделение за по-големи деца. По документи тя продължава да е  в отделението за новородени. 
" Ние нямаме юридически механизъм да изпишем принудително пациент от болничното заведение ", изяснява шефът на лечебното заведение Марк Курцер. 
" Родителите заплащаха услугите, според контракта. От 21 2019 година договорът е преустановен и ние изписахме детето от стационара. Сега пребиването ѝ не се заплаща, защото юридическите връзки са прекъснати. Физически детето може да бъде взето единствено от родителите си, а те не вършат това. Ситуацията е патова ", изяснява още шефът.
През март 2019 година дядото на С. е единственият, който я поздравява за рождения ѝ ден. Той ѝ занася торта, цветя и играчка. 

Дете в затвор
В началото на 2019 година благотворителен фонд получава информация, че крепко детето стои в болница без родителите си.
  " Първоначално не повярвах на историята ", споделя Елена Алшанска от " Доброволци в помощ на деца-сираци. "  
" Помолиха ни да измъкнем детето. Стана ясно, че в случай че родителите на С. не плащаха милиони за пребиваването на щерка си в клиниката, то казусът щеше бързо да се позволи и С. от дълго време да е при родственици или приемно семейство. ", споделя още Алшанска в изявление за Meduza.io.
От организацията алармират прокуратурата, само че от там декларират, че не виждат никаква опасност за живота и здравето на С. заради обстоятелството, че тя се намира в болничното заведение.  Все отново управляващите се заемат и на 5 февруари 2019 година се състои среща сред обществените и родителите. Тогава  е решено, че родителите ще проведат проучвания на детето до 31 май. По време на срещата майката се е държала превъзбудено и е повтаряла, че детето е неизлечимо болно и е упреквала присъстващите в оповестяване на информация и интервенция в персоналния живот. 
През февруари 2019 година в болничното заведение се организира инспекция от Следствения комитет и е формирано наказателно дело, което е спряно под натиска на прокуратурата. По други данни дело въобще не е започвало. 
В рамките на доследствената инспекция на 12 март 2019 година детето е обследвано от психолози, психиатри и педиатър, с цел да се реши дали е належащо С. да се намира в болница 24 часа в денонощието.
През април детето развива отит, само че майката не разрешава всевъзможни медицински операции. Тя отхвърля да му бъдат отстранени сливиците. Оказва се, че даже в болница С. не може да получи нужната ѝ здравна помощ. 
Самите инспекции не водят до нищо. Издадено е наставление родителите да вземат детето си, само че те по този начин и не го вършат.
На 5 декември 2019 изпълнителният лист е предаден на приставите. През това време на дядото е неразрешено, освен да идва при детето, само че и да се обажда по телефона на детегледачката. Той получава два сърдечни пристъпа. За нерегламентирани телефонни позвънявания детегледачката е наказвана. Тя взема решение да си тръгне, само че детето събира нещата си и желае да отиде с нея. Момичето не може да си показа с кого ще живее, в случай че е без детегледачката си и последната остава.
През август 2019 година излиза наяве, че майката е тежко болна. През октомври претърпява интервенция и тогава бащата стартира да посещава детето един път на две седмици. Той осведоми управлението на болничното заведение, че до момента в който майката боледува няма кой да се грижи за момичето вкъщи. Никой не знае никакви детайлности за здравословното положение на майката. Сякаш няма никаква опция С. да бъде изведена от болничното заведение. 
Патова обстановка
На въпрос за какво родителите на С. не се откажат от родителските права, в случай че не желаят да живеят с детето, юристът на майката споделя: " Максимова извършва родителските си отговорности - грижи се за детето, заплаща скъпоструващото лекуване. Защо би трябвало да я лишават от наставнически права или да я карат да прави това? ".
Според обществените не може да бъдат предявени никакви искания към родителите на С. - майката посещава детето, а бащата го устоя. Официалната позиция на обществените, че " няма нищо неоправдателно в това, че С. живее в болница. "
По думите на майката, предадени посредством юриста ѝ Олга Лукманова в клиниката не е извършено нито едно съответно проучване на детето, а резултатите от тези, направени от бебешката ѝ възраст не оставят подозрение, че С. е смъртно болна. 
По последна информация на 14 януари е извършено закрито правосъдно съвещание по иск за ограничение на родителските права на майката и бащата на С. Адвокатът на майката е декларирала пред " Коммерсант ", че родителите са подготвени да вземат детето от болничното заведение, само че единствено откакто имат цялостна информация за здравето ѝ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР