Клиниката по ендопротезиране и реконструктивна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА)

...
Клиниката по ендопротезиране и реконструктивна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА)
Коментари Харесай

Медици от Хърватия черпят от опита на ВМА

Клиниката по ендопротезиране и реконструктивна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА) бе хазаин на еднодневен курс с присъединяване на медици от болница „ Света Екатерина ” в Загреб, Хърватия.

Направихме няколко интервенции, като демонстрирахме пред задграничните сътрудници хирургически техники и тънкости при слагане на уникондилна става. Наблюдаваха и слагането на безциментна колянна става.

При тази техника фиксацията е биологична и не се употребява цимент, като с помощта на порьозното покритие на имплантите, организмът го интегрира към костта, разяснява доктор Владимир Стефанов, шеф на клиниката.

Той акцентира, че не е сюрпризиран от интереса на сътрудници от чужбина за образования във ВМА, защото ръководената от него конструкция е една от водещите в областтa на ендопротезирането, с повече от 30-годишен опит.

В работата си експертите употребяват висококачествени техники и импланти на водещи международни производители, като ползват самостоятелен метод към всеки пациент. Използването на новите щадящи техники и ранна рехабилитация дават опция на пациентите да се върнат в къси периоди към пълностоен метод на живот, посочи още доктор Стефанов. Постиженията на школата по хирургия на ВМА от дълго време са известни отвън рамките на България.

През 2018 година, с партньорството на „ Джонсън и Джонсън България ”, в Академията бе построен уникален в района Международен референтен център за Югоизточна Европа, в който лекари имат опцията да усвоят всички новаторски техники, преминавайки курсове във водещите хирургични клиники на ВМА. Това е огромен триумф за нас – разширяваме нашия преглед както в народен, по този начин и в европейски мащаб, разяснява професор Неделчо Цачев, началник на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия. Той акцентира, че към този момент няколко години с сътрудниците си от ВМА организират курсове за образование на български хирурзи, на които предават своя опит в колянно, тазобедрено ендопротезиране и артроскопска травматология.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР