Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ Царица

...
Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ Царица
Коментари Харесай

5-годишно момченце от Ихтиман ще претърпи костно-мозъчна трансплантация в ИСУЛ

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ приготвя нова костно-мозъчна трансплантация . Тя още веднъж ще бъде автоложна . При нея пациентът получава лични стволови кафези , които се обработват по избран метод и по-късно се връщат назад в тялото, прецизират от здравното заведение.

Става въпрос за момченце , на 5 години , от Ихтиман , с Невробластом /коремен тумор/. Малкият пациент през днешния ден беше признат в клиниката за подробни проучвания и започване на високодозова химиотерапия , която предшества самата трансплантация. Ако всичко се развива обикновено, преливането назад на характерните кръвни кафези ще се извърши към края на месеца.

Костно-мозъчните трансплантации се правят на няколко стадия . В първия, който към този момент е минал сполучливо, от болното дете се събират лични кафези , които се „ образоват “ по избран метод и по-късно се замразяват . Целта им е откакто бъдат върнати в кръвообращението, те да заместят „ болните “ кафези. Преди това, благодарение на високодозовата химиотерапия , ракът се унищожава и се основават условия за действие на новите кафези.

От клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ разясняват, че има събран материал за още две костно-мозъчни трансплатнации , които също следва да бъдат осъществени.

„ Надяваме се през есента да можем да създадем и алогенна трансплантация, която е по-сложна и изисква по-продължителна подготовка. Има дете, което се нуждае от нея и имам вяра, че ще успеем да му помогнем тук, в България “ , оптимист е доцент доктор Боряна Аврамова , която преди няколко месеца оглави Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Доц. Аврамова обръща внимание че екипът, който реализира трансплантациите, към момента не е изцяло окомплектован . Клиниката има потребност от още няколко медицински сестри, които имат значима роля в този развой.

България към момента е на челните места в класацията за смъртни случаи на пътя в Европейски Съюз

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР