Климатолози са проследили промените в площта на 19 крайбрежни ледника

...
Климатолози са проследили промените в площта на 19 крайбрежни ледника
Коментари Харесай

Площта на ледниците в Аляска значително е намаляла в последните 37 години

Климатолози са наблюдавали измененията в площта на 19 крайбрежни ледника в южната част на Аляска и са открили, че границите на към 68 % от тях доста са се отдръпнали от 1984 година насам, оповестиха от пресслужбата на Вашингтонския университет, представена от ТАСС.

" Почти всички промени в площта на ледниците на Аляска са свързани с световното стопляне. Предполагаме, че освен нарасналите температури на въздуха, само че и увеличението на дъждове в зимния интервал са отговорни за намаляването на границите на масивите от лед, което като цяло е в сходство със протичащо се в други райони на север ", изяснява Тарин Блек, изследователка от Вашингтонския университет в Сиатъл, предава Българска телеграфна агенция. Полярните региони на Земята и планинските ледници се трансфораха в първите жертви на световното стопляне. Температурата на тяхна територия е станала сред четири и девет градуса по Целзий по-висока по отношение на минали епохи, което необратимо ще докара до внезапно понижаване на ледените шапки в бъдеще.

Изследователите допускат, че доникъде на века ледената завивка на алпийските планини ще намалее с 45 %, без значение от дейностите, които човечеството предприеме. 

Тарин Блек и колежката й Дебора Курц от Националния парк " Фиорди Кенай " се интересуват по какъв метод световното стопляне е повлияло на ледниците в южната част на Аляска. Те са изключително уязвими на световното стопляне.

За да получат такава информация, те проучват огромен брой фотоси на 19 крайбрежни ледника, ситуирани в парка. Служители и учени непрестанно следят измененията в положението на тези ледени масиви посредством спътници и самолети от 1984 година до през днешния ден.

Анализът на събраните данни демонстрира, че площта на 13 от 19 ледника е намаляла доста в последните 37 години, като единствено два от тях леко са нараснали границите си. 

Най-големи са провалите върху ледниците Беър и Педерсен, които са се отдръпнали от крайбрежията надлежно с към 5 и 3,2 километра и са изгубили към 17,2 и 4,3 квадратни километра повърхност.

Бързото оттегляне на тези ледени формирания, както допускат Блек и Курц, е обвързвано освен с повишението на летните температури в Аляска, само че и с променения модел на зимните превалявания в този район на Северна Америка. Увеличаването на дъждовете в зимния интервал в допълнение ще форсира топенето на ледовете, считат учените.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР