„Климатичните промени увеличават риска от бедствия, а те се случват

...
„Климатичните промени увеличават риска от бедствия, а те се случват
Коментари Харесай

Представители на институции разискваха областния план за защита при бедствия

„ Климатичните промени усилват риска от бедствия, а те се случват и засягат нашата област съществено през последните години. Нямаме никакво време за отсрочване на взаимните ограничения за предварителна защита и недопускане на рецесии, застрашаващи живота, здравето и имуществото на хората “, с тези думи регионалният шеф на област Враца се обърна към участниците в работната среща, извършена през днешния ден в Областна администрация – Враца.
Кметове и представители на общини, ръководители и представители на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Регионален отдел на Държавна организация за метрологичен и механически контрол, Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, „ Напоителни системи “, „ Пътна полиция “, Регионална здравна ревизия, Български червен кръст, Областно пътно ръководство разискваха тематиките, свързани с понижаване риска от бедствия и създаването на Областния проект за отбрана при бедствия.
На работната среща бяха показани резултатите от инспекцията на техническото и експлоатационното положение на язовирните стени и оборудванията към тях, осъществена през м.юни от Междуведомствена комисия към регионалния шеф на област Враца.
„ Направените констатации са основата за планиране на бъдещи ремонтно-възстановителни действия, обмисляне на финансови средства и запаси, превантивни ограничения от общините в региона за привеждане на язовирите в изправно и безвредно положение. Препоръчвам на представителите на общинските администрации да упражняват непрестанен надзор по осъществяването на Инвестиционните стратегии на концесионерите и наемателите на общински язовири, както и да показват на общинските препоръки и на вниманието на обществеността осъществените от тях действия. Обърнете съществено внимание на късите периоди – до 3 октомври и процедурите в Закона за водите, които би трябвало да спазите и извървите, в случай че има язовири, чиято благосъстоятелност желаете да преобразувате от общинска в държавна. Планирайте средства в общинските си бюджети за ремонт на язовирите, които ще запазите като общинска благосъстоятелност, както и средства за бедствия и повреди, които ви подсигуряват приемането на възстановителна помощ от страната при подхванати от вас дейности, свързани с вреди от злополучие “, сподели Малина Николова.
Началникът на Регионален отдел на Държавна организация за метрологичен и механически контрол, инж.Младенов разяснява рисковото положение на някои от тестваните язовири и моли за незабавни дейности от страна на притежателите.
С Решение № 495 от 13 юли 2018 година Министерски съвет дефинира „ Държавна консолидационна компания “ЕАД – София като комерсиално сдружение, което да разпорежда ремонтите и реконструкциите на язовири, внася парична вноска в капитала на сдружението в размер на 500 млн. лева и утвърждава Списък на язовирните стени и оборудванията към тях, на които би трябвало да се извърши главен ремонт или реорганизация. За област Враца са избрани бент. “Лесура “ в община Криводол, бент. “Девене “ и бент. “Три кладенци “ в община Враца, бент. “Гарвански геран “ и бент. “Езерска котловина “ в община Борован.
Областният шеф срещна присъстващите и с Програмата за планово разчистване на речните сектори, отвън урбанизираните територии на област Враца за 2018 година.
„ Със средствата в размер на 147 хиляди лева, предоставени от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет и нашето дялово присъединяване от бюджета на Областна администрация – Враца в размер на 63 хиляди лева ще успеем да почистим 13 речни сектори в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мизия и Роман. Изпълнението на годишната стратегия е част от ограниченията за превъзмогване на наводнения, като се обезпечава проводимостта на реките “, добави регионалният шеф.
От Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, инж.Милков показа информация и даде насоки на общините, свързани с правенето на Областния проект за отбрана при бедствия.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР