Климатичните промени са основните причини за бедствията. По-големият проблем в

...
Климатичните промени са основните причини за бедствията. По-големият проблем в
Коментари Харесай

Петя Георгиева: Липсата на ефективна политика за бедствията у нас е по-голям проблем от климатичните промени

„ Климатичните промени са главните аргументи за бедствията. По-големият проблем в България е неналичието на политика в избрани браншове, която да предотварити случването на сходни бедствия в разнообразни райони и да каже какво ще се случи с потърпевшите. Това съобщи Петя Георгиева от Институт за пазарна стопанска система (ИПИ) в предаването „ Денят онлайн " по NOVA NEWS.

Тя побърза да каже, че има известна политика за превъзмогване на вредите от бедствия, въпросът е до какъв брой тя е ефикасна. По думите й е нужна подготовка за деяние при разнообразни бедствия - наводнения, пожари, трусове. „ Собствениците на разнообразни парцели търпят рецензия, тъй като не ги застраховат ", сподели Георгиева.

„ Помощта от страната набъбна, само че страната не е институция, на която да разчита човек, в случай че го сполети сходно събитие. Пострадалите от Карловско при започване на септември 2022 година получиха 375 лева, сегашните от Брацигово - към 1500 лева Човек би трябвало да разчита на себе си, в случай че няма застраховка ", сподели икономистът от ИПИ.

Запитана дали застраховката покрива вредите от отнесена къща в наводняване, Георгиева сподели, че евентуално получените средства няма да покрият напълно вредите. Застрахователите не застраховат къща с градоред, сподели водещата Наделина Анева.

За заплахата да има разделяне на „ лечебни заведения за небогати " и „ лечебни заведения за богати ", което предизвести по-рано през днешния ден в ефира на NOVA доктор Иван Маджаров, тя сподели, че това е „ бюджетна иновация ", направена без оценка на въздействието. „ Това наподобява на опит да се трансформират взаимоотношенията в бранша, които са комплицирани и да се ограничи опцията БЛС да договаря цени и размери на здравните услуги с Касата... Начин да се направи промяна през задния вход на системата ", изясни Георгиева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР