Климатичните промени са най-сериозният проблем, който стои пред човечеството и

...
Климатичните промени са най-сериозният проблем, който стои пред човечеството и
Коментари Харесай

Как животните се приспособяват към климатичните промени

Климатичните промени са най-сериозният проблем, който стои пред човечеството и природата. Спирането на техния ход се оказва сложна задача, а резултатът от тях е видим както при хората, по този начин и при животните.

Различни проучвания в последните месеци и години се пробват да дадат отговор по какъв начин представители на животинския свят се приспособяват към измененията в климатичните условия и кои се оказват първенци в тази задача.

Учени от McGill University в Монреал следят над 8600 типа птици благодарение на орнитолози по целия свят, с цел да схванат по какъв начин се трансформират техните привички за ловуване и хранене с времето и каква е връзката с климатичните промени. И изводът е, че на пернатите им се постанова да бъдат много по-изобретателни, с цел да могат да оцеляват .
 Снимка 479619

Птиците все по-често употребяват лодки и даже влакове като платформи, от които да ловуват. Освен това, някои типове залагат примамки с самун на рибите или пък хвърлят миди върху скалите, с цел да счупят черупките им.

Пернатите са принудени да се научават на нови трикове, с цел да могат да оцеляват в изменящата се среда, без значение дали тя е в града, или измежду природата. Сред изследваните 8600 типа са открити цели 3800 нови техники за хранене, усъвършенствани в последните 60 години .

Учените считат, че птиците подражават на хората и се учат от тях по какъв начин да оцеляват . Затова да вземем за пример кацат на риболовните кораби и ловят риба наедно с риболовците. Плуват и върху огромни фериботи, към които постоянно има заблудена от електричеството на витлата риба, написа Daily Mail.
 Снимка 479620

В някои страни, като Австралия, разнообразни типове птици са почнали да си крадат пакетчета със захар от кафенетата и я употребяват като нов хранителен източник. Чайките, гарваните и грабливите птици се оказват и едни от най-хитрите.

Така " поведенческата гъвкавост " , за която приказват откривателите, оказва помощ на птиците да се приспособяват при наложителна промяна на местообитанието поради климатични промени или по други аргументи. Типичен образец по нашите географски ширини са чайките, които към този момент не се срещат единствено край морето, а и в огромните градове.

И до момента в който тяхното оцеляване към този момент не е обвързвано директно с ловуването на риба, жителите на морските и океанските води също се приспособяват кой както може към климатичните промени.
 Снимка 479624

Проведено в Университета в Тасмания поучаване демонстрира, че климатичните промени в световен мащаб оказват въздействие върху размера на рибите и питателните мрежи в Световния океан.

Тези промени се дължат най-много на разликите в температурата на водата. Отдавна е потвърдено, че студенокръвните животни и най-много рибите, получават по-малък размер, когато са в по-топла от нормалната вода. Това е следено от учени в аквариума, само че се предвижда да се трансформира в наклонност и в Световния океан.

И въпреки температурата да има огромно влияние върху рибите, на другите типове тя оказва друго въздействие. Докато при някои междинният размер е намалял съвсем на половина, при други е повишен с повече от 50%. Така че очевидно тази смяна зависи и от други фактори.
 Коронавирусът, измененията в климата, замърсяването на въздуха и позитивните резултати от пандемията
Изненадващата изгода от ковид

Плюсовете от нашите минуси

В Тасмания да вземем за пример, където резултатът от световното стопляне е осезателен, към 66% от типовете риба са посочили промени в размера си. Те се случват изненадващо бързо и в някои случаи се показват в 12% нарастване за всеки градус нагоре, написа Science Daily.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР