Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на

...
Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на
Коментари Харесай

Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на системата

Климатични и стопански опасности могат да доведат до раздробяване на системата, което може да се съпостави с финансовата рецесия през 2008 година

Информацията популяризира " Гардиън ", базирайки се на ново проучване, в което се приканва за незабавни и радикални промени за отбрана на политическата и обществена система.

В изследването се акцентира, че комбинацията от световно стопляне, безплодие на почвата, загуба на биологично многообразие, в това число на опрашителите и окисляване на океаните основава " нова област на риск ", която съществено се подценява от политиците, въпреки че може би съставлява най-голямата опасност в историята на човечеството.

Институт за проучване на публичната политика (IPPR) предизвестява за риск от раздробяване на основните обществени и стопански системи на локално и евентуално на световно равнище.

Този нов риск ще засегне безусловно всички политически сфери и политики. Авторите на изследването слагат под подозрение, че обществата по света са съответно готови да се оправят с този риск.

Доскоро множеството изследвания за риска върху околната среда изследваха заканите изолирано: учените проучваха промени в метеорологичните системи, биолози се концентрираха върху загубите в екосистемата и икономистите калкулираха евентуални вреди от бурите и сушата. Но от ден на ден научни организации правят оценка по какъв начин взаимоотношението на тези фактори може да засегне човечеството и природата.

В компилираното от института проучване са включени десетки университетски изследвания, държавни документи и отчети на неправителствени организации. Левият институт се счита, че оказва въздействие върху политиката на английската Лейбъристка партия.

Авторите са проучили по какъв начин влошаващото се положение на околната среда и плодородната земя оказват въздействие върху здравето, благосъстоянието, неравенството и миграцията, които пък усилват вероятността от политическо напрежение и спор.

Освен доказателства се показва и мрачна международна статистика: от 2005 година наводненията са се нараснали с 15 пъти; явленията с рискова температура са се нараснали с 20 пъти; горските пожари са се нараснали със седем пъти; горният слой на почвата е загубен от 10 до 40 пъти по-бързо спрямо възобновяване му с естествени процеси; 20-те най-горещи години от 1850 година са регистрирани през последните 22 година и популацията на гръбначни животни е намаляла приблизително със 60% от 70-те година на XX век.

Тези процеси се ускоряват и са свързани със съществуващите обществени и стопански проблеми, които евентуално носят риск от раздробяване на системата, както при финансовата рецесия през 2008-2009 година

Миграцията евентуално също ще се усили вследствие на засушаване и рискови температури, съответно в Близкия изток и Централна и Северна Африка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР