Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че няма да отиде на

...
Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че няма да отиде на
Коментари Харесай

Грета Тунберг няма да отиде на предстоящата конференция на ООН за климата

Климатичната активистка Грета Тунберг съобщи, че няма да отиде на конференцията на Организация на обединените нации по климата, която ще се организира в Шотландия през ноември, заради опасенията, че неравенството в достъпа до имунизациите против COVID-19 ще принуди доста страни да не могат да участват, заяви Reuters.

„ Неравенството (за ваксините) и климатичната неправда към този момент са сърцевината на климатичната рецесия “, написа18-годишната Тунберг в „ Туитър “.

„ Ако хората не могат да бъдат имунизирани и да пътуват, с цел да бъдат показани еднообразно, това е недемократично и би влошило казуса. “

Тунберг укори нациите, които не желаят да споделя ваксини с тези, които имат дребен достъп до тях.

" Разбира се, бих желала да участвам в Глазгоу # COP26 ", написа тя в „ Туитър “. „ Но единствено в случай че всеки може да взе участие при идентични условия. В момента доста страни имунизират здрави младежи, постоянно за сметка на рискови групи и служащи на първа линия (главно от световния юг, както нормално...) “

Тя има поради Африка, Латинска Америка и Карибите, тихоокеанските острови и разрастващите се страни в Азия и Близкия изток.

Тунберг стана известна през 2018 година, когато тя стартира уединен митинг против световното стопляне пред шведския парламент в Стокхолм, като пропускаше часовете си в петък, с цел да изиска държавното управление й да предприеме дейности по изменението на климата.

В рамките на месеци повече от два милиона възпитаници в 135 страни бяха основали свои протестни придвижвания, присъединявайки се към акцията на Тунберг „ Училищна стачка за климата “.

В диалог с BBC за документален сериал Тунберг съобщи, че конференцията в Глазгоу, която би трябвало да се организира от 1 до 12 ноември, би трябвало да бъде отсрочена.

Събранието, публично известно като Конференцията на страните по изменението на климата на Организация на обединените нации, към този момент бе отсрочена с една година заради световната пандемия.

„ Това би трябвало да се случи по верния метод. Разбира се, най-хубавото нещо би било да се имунизират всички допустимо най-скоро, с цел да могат всички да вземат участие (в конференцията) при идентични условия “, сподели Тунберг.

Забавянето обаче не би трябвало да отсрочва незабавни дейности във връзка с климата, акцентира тя. „ Не е нужно да чакаме конференции, нито някой или нещо друго, с цел да стартираме фрапантно да понижаваме нашите излъчвания (на парникови газове). Солидарността и дейностите могат да стартират през днешния ден “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР