Климатична стачка, климатична криза и те - това са думите

...
Климатична стачка, климатична криза и те - това са думите
Коментари Харесай

Климатът и половата неутралност определиха думите на годината

Климатична стачка ", " климатична рецесия " и " те " - това са думите на годината съгласно речниците " Колинс ", " Оксфорд " и " Мериам-Уебстър ".

Работещите в речника " Колинс " са забелязали многократно нарастване на използването на фразата " климатична стачка " през 2019 година Те я дефинират като " форма на митинг, при която хората отсъстват от работа или учебно заведение, с цел да се причислят към демонстрации, изискващи дейности против климатичните промени ".

Тази форма на митинг е зародила в Париж през 2015 година преди климатичната конференция на Организация на обединените нации, на която бе подписано международното съглашение за климата. Тя набра известност преди година, когато шведската ученичка Грета Тунберг стартира да стачкува всеки петък, вместо да върви на учебно заведение. Примерът ѝ болести младежи по целия свят.

Речникът " Оксфорд " залага на по-екстремната " климатична рецесия " - обстановка, в която са нужни незабавни дейности, които да понижат или спрат климатичните промени и да предовратят евентуално невъзвратими вреди върху природата ".

Речникът " Мериам-Уебстър " пък дефинира за най-важната дума на 2019 година местоимението " they " ( " те " ), употребявано обаче в само число. То е полово безпристрастен сурогат на " he " ( " той " ) и " she " ( " тя) има над 600-годишна история в британския език. В предишното то е било подложено на критика като граматически неопределено. От ХХ век насам обаче потреблението на " they " в само число е част от наклонността от ден на ден неутрални местоимения да навлизат в приложимост, с цел да се заобикаля всеобщото потребление на мъжки жанр, когато се приказва и за дами. В последните години то се използва и от всички тези, които упорстват за деконструиране на класическите избрания на пол.
" Напоследък обаче " they " се употребява също и за всеки човек, който не се самоопределя с някой двата най-разпространени пола ", изясняват от " Мериам-Уебстър ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината 2020 (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР