Климатът става все по-нестабилен и времето все по-внезапно се променя.

...
Климатът става все по-нестабилен и времето все по-внезапно се променя.
Коментари Харесай

Боклуци в морето изстудяват климата

Климатът става все по-нестабилен и времето все по-внезапно се трансформира. Резки необикновени захлаждания и значителни превалявания от сняг през зимата и от дъжд през лятото ни застигат все по-често.

Една от главните аргументи за това е нарастването на влагата в атмосферата, обясниха специалисти. Главен провинен е замърсяването на океаните и моретата с отпадъци и пластмаси, които убиват планктона и нарушават салдото, тъй като точно те са главният източник на изпарения.

 0203_2_220445

„ Повечето вода, която стартира да се съдържа в атмосферата, в един миг би трябвало някъде да се извали и това може да се случи както в този момент – в края на зимата с негативни температури или през лятото, където все по-често има рискови превалявания ”, изясни пред „ Труд ” метеорологът от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките проф. Валери Спиридонов.

Той обаче акцентира, че въпреки всичко още е зима, тъй че тези превалявания не са нещо извънредно извънредно и напомни, че е имало сняг и през март, та даже през август.

„ Все отново беше по-нормално сходни интензивни превалявания да се случат в края на януари. Не можем да кажем, че пролетта закъснява, мога да кажа, че тя даже ще бъде по-топла от нормалната ”, уточни още проф. Спиродонов.

„ Средно някъде през 2-3 години се получават такива превалявания в края на февруари. Има едно публикувано мнение, че сезоните се трансформират, само че тези промени не са свързани с някакви необратими процеси ”, сподели пред „ Труд ” синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков.

Общо взето краят на февруари съвсем постоянно е по-топло от другите зимни месеци, само че тези дни се намираме в границите на долната граница на естественото развиване на времето, по-студено и със снегове.
Температурите ще продължат да падат и в сряда и четвъртък в Западна България тук-там ще доближат до – 15 градуса, уточни Янков.

Той счита, че тези пунктуации в сезонното систематизиране особено за Европа се въздействат от Гълфстрийм.
„ В момента той малко се е изместил като разположение към Канадския бряг и по тази причина се следи доста по-мека зима по Канадското крайбрежие на Атлантическия океан и по-хладни зими в Западна Европа. След тази топла зима през декември и януари, ще идва малко по-продължителна и по-хладна пролет.

Естествено и лятото ще бъде по-хладно, изключително първата му половина, с повече превалявания. След 6 март се чака сензитивно стопляне. Последните прогнози са през март да има повече превалявания и температури малко по-ниски от естествените. Април и май ще бъдат нормални, като през май също се чакат малко повече превалявания от естествената ”, заключи Янков. Той предложи хората да възнамеряват почивките си от средата на юли до август и септември, когато се чака нормализиране на метеорологичния ход на времето –с повече слънце и по-високи температури.

Климатологът доцент Георги Рачев:
Два циклона носят стихии


Тежка е синоптичната конюнктура и ще продължава по този начин до сряда. Това съобщи пред „ Труд ” доцент Георги Рачев, водещ климатолог и част от екипа на Bulgaria ON AIR, където показва своите аналитични прогнози за времето и климатичните промени на планетата.

Според доцент Рачев обаче не можем да приказваме за някакви аномалии. Той подсети времето отпреди три години – на 8 и 9 март 2015 година в Родопите натрупа над 1 метър сняг, цели селища бяха откъснати от света. На Белмекен снегът е бил и над 2 метра. Няколко дни в целия регион нямаше ток. Подобни обстановки е имало в България през март 1992 година и отново през март 1993 година.

Не може обаче да се прави умозаключение за феноменални промени в климата, безапелационен е доцент Рачев. Сегашната обстановка се дължи на композиция от два циклона – Средиземноморски и от Североизток. Обстановката е рискова, само че не и невиждана.

Между 10 и 40-сантиметрова бяла завивка натрупа в понеделник
Над 2000 машини почистваха
страната от изобилните снеговалежи

Катастрофа сред турски и български тир задръсти Автомагистрала „ Тракия ”

Непроходими преспи и завъртял се ТИР блокираха в следобеда в понеделник пътя сред селата Сталийска махала и Аспарухово. За да не зародят още произшествия, със заповед на кмета на Лом Пенка Пенкова трасето бе затворено за придвижване.

Над 2000 машини почистваха пътищата и улиците в страната през вчерашния ден от изобилните снеговалежи. Пътната конюнктура в цялата страна бе усложнена, а бялата завивка в другите обитаеми места варираше от 10 до над 40 сантиметра. Най-много сняг валя в Кърджали и Смолян, където бе разгласен червен код за доста рисково време.

Въпреки усложнената метеорологична конюнктура, до понеделник вечерта не бяха подадени сигнали за бедстващи хора и затворени пътища. „ След като нямаше ограничаване по автомагистралите за леки коли, при този мощен снеговалеж и ниски температури мисля, че снегопочистващите компании си правят добре работата ”, сподели през вчерашния ден на брифинг инж. Дончо Атанасов – ръководител на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура ”.

Думите му бяха във връзка недоволството на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по рано денем от почистването в Пазарджишка област и по Автомагистрала „ Тракия ”, защото се бе образувала 8-километрова колона в резултат на злополука сред турски и български тир. Той уточни, че ще има осъдени освен почистващи компании, само че и от администрацията.

В София поради тежките метеорологични услови „ синя ” и „ зелена ” зона в столицата затвори за целия ден. Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че на терен работят над 1020 души, а разчистването на пътната настилка в града продължава без прекъсване. От външно оповестиха, че самолетните компании „ Райън Еър ” и „ Уиз Еър ” са отменили полети от летищата „ Чампино ” и „ Фиумичино ” в Рим, а българският консул там е съдействал на 100 нашенци да бъдат настанени в хотел.

Ваканция
Училища затварят порти


В дървена почивка излязоха учениците в десетки общини у нас поради неприятните метеорологични условия. Децата в Шуменско, Варненско, Добричко, община Сливен, Смолян, Свищов, Кубрат, Лозница, Търговище, както и десетки обитаеми места от Плевенско и Видинско няма да посещават образователни занятия през днешния ден и на следващия ден. В някои от тях дървената почивка ще продължи до 1 март в това число.
Възможно е неучебните дни да се усилят в случай че времето продължава да се скапва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР