Климатът на Земята се влияе от слънчевата радиация, но на

...
Климатът на Земята се влияе от слънчевата радиация, но на
Коментари Харесай

Влияят ли събитията на Слънцето върху промените в климата?

Климатът на Земята се въздейства от слънчевата радиация, само че на фона на горските пожари и изсичането на горите тези слънчеви фактори постоянно се подценяват.

Една от най-важните тематики за разискване в целия свят е изменението на климата. Дебатът значително е концентриран върху човешките действия, които водят до повишение на световните температури, като да вземем за пример изгарянето на изкопаеми горива и обезлесяването.

Макар че тези антропогенни фактори безспорно играят значима роля за смяната на климата на Земята, постоянно се подценява различен фактор в този комплициран сюжет – Слънцето. Нека се опитаме да разберем каква е завладяващата връзка сред събитията, протичащи се на Слънцето, и климатичните промени, настъпващи на Земята.

Слънцето служи като главен източник на сила за нашата планета, като излъчва слънчева светлина, която ни обезпечава топлота и светлина. Непрекъснатият поток от слънчева сила прави вероятен живота на Земята, само че стабилността на Слънцето не всеки път е толкоз непоколебима, колкото наподобява.

Слънчевите петна

Слънчевите петна са тъмни петна, които се появяват във фотосферата – повърхността на Слънцето. Тези петна са големи и се появяват заради безредните и вихрови магнитни полета, които се образуват в конвективната зона. Обикновено те са с размерите на планета и играят значима роля в непостоянството на климата на Земята. Преди към 300 години хората забелязали, че климатът е станал доста по-студен заради неналичието на слънчеви петна в продължение на няколко десетилетия.

Слънчевият цикъл

Слънцето не свети с идентична мощ от самото начало. Вместо това то минава през 11-годишен цикъл на напредък и спад, прочут като безоблачен цикъл. През интервалите на висока слънчева интензивност Слънцето излъчва повече сила, а през интервалите на ниска интензивност излъчва малко по-малко сила. Тези интервали на повишение и намаление на интензивността въздействат на климата на Земята. Най-силният безоблачен цикъл в историята е 19-ият безоблачен цикъл, по време на който са следени 201 слънчеви петна. Този цикъл продължи от април 1954 година до октомври 1964 година По това време са регистрирани доста събития като геомагнитни стихии и разстройства в радиокомуникациите.

Слънчевата интензивност и климатът на Земята

Как тъкмо слънчевата интензивност въздейства върху изменението на климата на Земята? Въпреки че не е главен фактор за дълготрайните климатични промени, наличието му се усеща. Когато Слънцето е по-активно, то излъчва малко повече сила, което води до стопляне на Земята. Обратно, в интервали на понижена слънчева интензивност нашата планета получава малко по-малко слънчева сила, което може да докара до захлаждане. Тези съмнения са сходни на пертурбации, които могат да трансформират климатичната система на Земята за относително къси интервали.

Въпреки че въздействието на Слънцето върху дълготрайните климатични промени е доста малко, то може да има по-пряко влияние върху ежедневните метеорологични модели. Слънчевата колебливост, която включва промени в енергийната мощ на Слънцето и неговото магнитно поле, може да повлияе на земната атмосфера и метеорологичните системи.

Слънчевият вятър и изхвърлянето на коронална маса

Един от методите, по които Слънцето въздейства на времето, е посредством слънчевия вятър – поток от заредени частици, които Слънцето непрекъснато изхвърля в космоса. Когато слънчевата интензивност е висока, слънчевият вятър се усилва и основава предпазен щит към Слънчевата система, наименуван хелиосфера. Този щит оказва помощ за отклоняването на някои галактически лъчи от дълбокия космос, като не им разрешава да доближат Земята в огромни количества.

Космическите лъчи са високоенергийни частици, които идват отвън нашата Слънчева система. Слънчевият вятър играе роля при образуването на хелиосферата, само че не предотвратява изцяло достигането на галактическите лъчи до Земята. Галактическите галактически лъчи сигурно могат да доближат Земята, а количеството им се въздейства от слънчевата интензивност.

Изхвърлянето на коронална маса съставлява освобождение на магнитно поле и плазма от короната на Слънцето. Короналната маса се движи по-бързо от самия безоблачен вятър. Тези излъчвания генерират ударни талази, които могат даже да ускорят частиците наоколо до тях. Обикновено те са главният източник на радиационните стихии, които се следят на нашата планета.

Въпреки че те способстват главно за радиационните стихии, значимо е да се означи, че слънчевите изригвания също провокират такива стихии. Освен това някои коронални изхвърляния водят не толкоз до радиационни стихии, по отношение на полярни сияния, геомагнитни стихии, рискове за галактическите кораби и други

Образуване на облаците и особеностите на климата

И ето тук ролята на Слънцето става още по-интригуваща. Космическите лъчи могат да повлияят на нашия климат, като играят роля в образуването на облаци. Когато галактическите лъчи взаимодействат със земната атмосфера, те могат да основат дребни частици, наречени аерозоли. Тези аерозоли от своя страна служат като семена за формиране на облаци.

Облаците са като естествени термостати. Те могат да охлаждат планетата, като отразяват слънчевата светлина назад в космоса, или да я затоплят, като задържат топлота. Така че, когато галактическите лъчи спомагат за основаването на повече аерозоли, това може да докара до появяването на повече облаци. Повече облаци значи, че повече слънчева светлина се отразява от Земята, което може да докара до по-ниски температури.

В умозаключение ще кажем, че Слънцето играе роля за изменението на климата, само че то е единствено част от многочислените авторитетни фактори. Човешките действия, като изгарянето на изкопаеми горива и изсичането на горите, остават главният мотор на актуалното изменение на климата. Но разбирането на въздействието на Слънцето оказва помощ на учените да подобрят климатичните модели и способността ни да предвиждаме бъдещите климатични промени.

И по този начин, въздействат ли слънчевите събития върху изменението на климата? Отговорът е „ да “, само че с една явна спогодба. Естествените вариации на Слънцето, като да вземем за пример слънчевият цикъл и въздействието му върху галактическите лъчи и образуването на облаци, в действителност оказват въздействие върху краткосрочния климат на Земята.

Въпреки това преобладаващата мощ зад бързите климатични промени, на които сме очевидци сега, безспорно е човешката активност. Въпреки че не можем да направляваме Слънцето, можем да предприемем стъпки за управление на последствията от личните ни дейности върху планетата и да работим за по-устойчиво бъдеще за всички.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР