Клиентите, засегнати от фалита на застрахователната компания Олимпик, трябва да

...
Клиентите, засегнати от фалита на застрахователната компания Олимпик, трябва да
Коментари Харесай

На 12 септември става ясно колко ще получат застрахованите след фалита на „Олипмик“

Клиентите, наранени от банкрута на застрахователната компания " Олимпик ", би трябвало да изчакат 12 септември, когато кипърският съд би трябвало да вземе решение за процедурата по обезщетение. Това заяви Българска национална телевизия, като се базира на водещата одиторска и консултантска компания в Кипър " Мазарс Ел Ти Ди ". Много български жители са се обърнали непосредствено към тях. От компанията потвърдиха, че ще бъдат изплатени компенсации. Точният им размер обаче ще стане явен също след 12 септември, заяви националната телевизия.

В европейски мащаб банкрутът на застрахователни компании се смята за изключителна необичайност. Това сочат и цифрите, да вземем за пример в най-голямата европейска стопанска система - немската. От 2000 до 2017 година там са банкрутирали над половин милион компании и единствено една от тях е била застрахователна.

Въпреки че става въпрос за казус, има редица законодателни разпореждания, които пазят застрахованите при положение като този, зародил с кипърската " Олимпик ". Затова е належащо да се изчака правосъдното решение, което ще влезе в действие със задна дата, т.е. от 10 август и ще третира еднообразно всички - и кипърските, и българските жители, оповестиха от " Мазарс Ел Ти Ди " за Българска национална телевизия.

След произнасянето на съда, всеки, на който " Олимпик " дължи пари, би трябвало да подаде заявление по специфичен формуляр, посочи пред БНР Павлос Накузи - управаляващ сътрудник в " Мазарс ЕлТиДи ". „ Според кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произлизащи от застрахователните контракти. Това значи искове за обезщетения заради произшествия и искове за възобновяване на застрахователни награди. Двете групи са сложени един до друг след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или в Кипър - те се третират по идентичен метод ", изясни Накузи.

В бранша на автомобилните застраховки в Кипър " Олимпик " има към 10 000 клиенти. Близо 2000 от тях са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Още през 2016 година " Олимпик " е отчела в Кипър близо 14 млн. евро загуби.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР