„Клиентите си отменят резервациите за групови пътувания до Китай. Вече

...
„Клиентите си отменят резервациите за групови пътувания до Китай. Вече
Коментари Харесай

Коронавируса удари туризма: Всички турове до Китай и обратно отменени

„ Клиентите си анулират резервациите за групови пътувания до Китай. Вече се възвръщат сумите за пътуванията им. За момента не чакаме отлив за прилежащите дестинации - Виетнам и Тайланд ". Това разяснява основният специалист от Института за разбори и оценки в туризма Константин Занков пред Монитор.

„ 1/3 от туристите, които са над междинна възраст, които обръщат повече внимание на новините, се свързаха с нас за информация. От страна на туристите, които занапред желаят да създадат резервация за далечната дестинация, към момента има запаси и избират да изчакат, до момента в който има повече изясненост по случая със смъртоносния вирус. Други запалянковци обаче се впускат в приключението Азия без боязън, че ще се разболеят “, сподели туроператор, поискал анонимност.

Как коронавирусът удря туризма?

"30 индивида отпътуваха за Тайланд, Сингапур и Камбоджа преди 3 дни, след 10 дни потеглят за Шри Ланка. Никой даже не е повдигнал въпроса за този вирус ", изясняват от друга туристическа организация.

„ Има огромен отлив. Хората се тормозят да пътуват. Вече това е и невероятно да го вършат в Китай. Според него няма отражение на пътуванията към Тайланд и Виетнам. На тях им се отразява, тъй като главният поток от туристи към техните страни бе от Китай “, сподели Любомир Николов от „ Никона “.

Според изпълнителния шеф на Института за разбори и прогнози в туризма Румен Драганов сега няма отлив от и за далечните дестинации. „ По принцип ние сме едва показани на китайския пазар. Затова все още и сме най-слабо наранена страна в Европа във връзка с туризма. Предполагам, че по десетина дни ще бъде вдигната карантината в Китай “, предвижда той.

Китай изолира 50 млн. души и би трябвало да им обезпечава храна

Пикът на визитите на българи в Китай е през 2013 година, когато до страната са регистрирани 2831 пътувания. В интервала януари-ноември 2019 година скачат до 4203. Според туристическият министър Николина Ангелкова  Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 година Възпитаник е на Harvard коронавирусът няма да се отрази доста на общия туристопоток към България. Тя добави още, че е прекомерно рано да се вършат генерални прогнози, само че дребният брой китайски туристи у нас няма да провокира съществени проблеми в областта на туризма.

Затруднения има и при пратките от и до Китай.

Вчера „ Български пощи “ краткотрайно прекрати приемането на колета за Китай до нормализиране на обстановката с авиопревозвачите в района. Причината са спрените полети, обслужващи сдружението, до китайските летища в Пекин, Шанхай и Гуанджоу. Входящият трафик в Китай е мощно усложнен и в допълнение се чакат закъснения, както и липса на информация за следене на пратките.

„ Без подозрение коронавирусът ще бъде тежък удар за международната стопанска система и търговията. Водещи интернационалните компании лимитират пътуванията на чиновниците си в Китай, което на процедура стопира редица планове и поръчки “, разяснява ръководителят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Двустранните стопански връзки сред България и Китай напоследък бележат добра вероятност. Страната е най-големия ни търговски сътрудник от Азия и е един от 10-те най-големи сътрудници за България. Според разбор на БТПП главните български артикули за експорт, които могат да бъдат повлияни от отрицателните условия, са мед и медни сплави, интегрални схеми и ел.микрокомлекти, реостати и оловни руди. Ще има усложнения при вноса на осветителни тела, елементи за мотоциклети и колела, машини за въздух, и антибиотици и други

Китайският ковид провокира срив на тържищата

Изглежда ненапълно удобно за България, че страната ни е бяло леке на капиталовата карта на Китай. „ Почти няма китайски вложения в България, което си има и причина. Българските вложения в Китай - има към 144 компании с 100% българско присъединяване, български шефове в Китай, китайски компании ", сподели ръководителят на Българо-китайската комерсиална камара Лъчезар Динев.

Цената на петрола на интернационалните пазари продължава да страда от вероятността за дълготрайно закъснение на втората по величина стопанска система в света. Ръстът на Брутният вътрешен продукт е близо 5,8% (по данни на МВФ), а размерът на Брутният вътрешен продукт е вторият най-голям в света - над 14 трлн. $.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР