Клиентите на таверната от България предпочитат да хапват прясна риба,

...
Клиентите на таверната от България предпочитат да хапват прясна риба,
Коментари Харесай

Нашенка готви за български туристи в гръцки курорт

Клиентите на таверната от България избират да хапват прясна риба, тиквички по гръцки, калмари и скара. В една от таверните в гръцкия курорт Офринио основен готвач е нашенката Иванка Трендафилова от Сандански. Тя е въвела в менюто и български ястия, а сътрудника ѝ сервитьор - гъркът Константинос Палазис, учи родния ни език, с цел да посреща увеличаващите се всяка година туристи от България. 

Иванка Трендафилова - вече 20 години, откогато е напуснала родното място, е намерила щастието за фамилията си в съседката ни. Заменила е огромната кухня на " Интерхотел Сандански " с дребната таверна, където работи от 13 години като основен готвач. Тя описа за Българска телеграфна агенция, че повода да напусне със своя брачен партньор България е била икономическа.

" През 1999 година напуснахме България и се установихме тук в Офринио, тъй като там останахме без работа, без дом, без нищо и просто трябваше да се спасяваме по някакъв метод. Избрахме най-близката дестинация - постоянно да пътуваме до България и в това време да работим в чужбина. Дъщеря ни се роди тук. Тя към този момент е на 20 години, студентка в Солун. Просто животът се завъртя, до момента в който се установиш, да си изгледаш детето и годините отминаха. Сега към този момент живеем поради нея ", уточни Трендафилова. Гордее се с щерка си, която макар че учи и живее в Гърция, се състезава с карате клуб в България. Била е международен първенец.

Трендафилова споделя, че не ѝ е било елементарно да свикне с работата и живота в непознатата страна. Любовта ѝ към специалността, желанието ѝ да се потвърди и да се откри в Паралия Офринио са помогнали на българката. Огромен тласък е било и положителното възнаграждение. Днес тя и фамилията ѝ са построили дом в гръцкия курорт, само че връзката с България остава непрекъсната, както и срещите ѝ със сънародници, защото, изключително през лятото, курортът се изпълва с българи. Много наши сънародници са си закупили и парцели там.

" В началото, когато дойдохме, имаше доста малко българи, само че с годините стават от ден на ден. Има и руснаци, румънци, само че по-малко. За българите Офринио е близка дестинация ", описа Трендафилова. Туристическото населено място, ситуирано на залива Орфано, област Кавала, се намира единствено на час и половина от Контролно-пропускателния пункт " Кулата " и на 290 км от София. Това го прави налична и желана дестинация за отмора на море от нашите сънародници.

Предпочели да се насладят на вкусните морски деликатеси, салати и разядки, любувайки се на красивите залези край морето, малко на брой от клиентите на таверна " Питари " знаят, че насладата за небцето им идва от ръцете на сънародничка. По думите ѝ клиентите на таверната от България избират да хапват прясна риба, тиквички по гръцки, калмари и скара. Доста от поръчките са и пълнените чушки (бюрек), както и патладжан, които тя подготвя по български предписания, наложила ги в менюто на ресторанта.

" Правихме ги преди време в хотела и в този момент ги върша тук ", прибавя основният готвач.

Ако тя остава незабелязана за българските клиенти на таверната, защото е в кухнята, то сервитьорът Константинос Палазис, със своята усмивка, смешки и добър български език, е същинска атракция за туристите.

В таверна " Питари " той работи от седем години. Семейството му живее в близкия на Офринио Серес. Има две дъщери - на 22 и 17 години.

По думите на Коста, както всички го назовават, 90 % от летуващите в курорта и клиентите на таверната са българи.

" Всяка година туристите в Офринио се усилват с по 20-30 %. Някои българи са си закупили къщи тук. Преди седем години имаше три ресторанта и бяхме шестима сервитьори. Сега са повече от 10 ресторанта и сме 50 сервитьори ", описа за Българска телеграфна агенция Палазис.

Таверната работи и през зимата, защото даже тогава Офринио е добре посещаван.

Коста притегля благосклонностите на българските клиенти и с обстоятелството, че приказва български език, а за задачата е ходил на уроци.

" Необходимо е, тъй като множеството клиенти са българи. Когато те идват в ресторанта, са на почивка и обслужването им би трябвало да е прелестно, да ги усмихва - да се забавляват, хранят и платят. За мен е елементарно да приказвам с тях и да ги развличам. Българите са доста положителни клиенти. Моят съвет към всички, които идват да работят в Офринио, е да знаят малко български, с цел да им е елементарно да си намерят работа ", уточни Палазис.

Тъй като през лятото има доста работа, Коста почива през зимата, а ваканциите прекарва със фамилията си в нашите зимни курорти Банско, Пампорово и Боровец.

Връзката с България не къса и Иванка Трендафилова, която не изключва опцията един ден да се върне в родината си, макар че животът ѝ е в непознатата страна.

" Интересувам се какво се случва в България, виждам вести, само че не гласоподавам. Нямам право да взимам решение за хората, живеещи в България ", разяснява българката и поучава своите сънародници " да погледнат по какъв начин живее светът и да не съдят тези, които живеят на открито - те също обичат България ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР