Клиентите на Олимпик, които са пострадали при пътни инциденти, както

...
Клиентите на Олимпик, които са пострадали при пътни инциденти, както
Коментари Харесай

Фалиралата „Олимпик“ обезщетява с предимство пострадалите при катастрофи

Клиентите на " Олимпик ", които са потърпевши при пътни произшествия, както и притежателите на полици, които ще получат наградата си назад, ще бъдат обезщетени с приоритет.
Това заяви пред Българска национална телевизия Павлос Накузи, краткотраен ликвидатор на банкрутиралата кипърска застрахователна компания.

В момента се вършат калкулации за частта от всяка лавица, която клиентите могат да получат назад. Те ще бъдат приключени до няколко седмици, когато се чака и решението на съда в Никозия за ликвидацията на " Олимпик ".

Застрахователната компания не играе значима роля на кипърския пазар и там името й не е изключително известно, само че у нас провокира същинска стихия. Официалната информация от Кипър е лимитирана. Нито министърът на финансите Харис Георгиадис, нито застрахователният надзорен орган в Никозия, разясняват проблема пред локалните медии.

Временно упълномощеният ликвидатор Павлос Накузи е единственият кипърски представител, който приказва по тематиката.

" Съществуването и цената на някои от активите на компанията, разказани в счетоводните книги, са под огромен въпрос. Одиторите, които са разследвали тези активи, както и действителната им стойност, не са удостоверили същите стойности. Компанията няма способността да извършва дълготрайните си финансови отговорности поради прекомерно ниския си разполагаем капитал, което довежда до анулирането на лиценза ѝ " - разяснява той.

Всички застраховани в " Олимпик " и претърпели пътно-транспортно произшествие до 17 август, когато банкрутира компанията, би трябвало да подходят по нормалния метод за искане на обезщетение. Това значи, че би трябвало да се извърнат към застрахователя си.

" След като съдът назначи непрекъснат ликвидатор, всеки потърпевш ще би трябвало под клетва да подаде в допълнение удостоверение за своите искания по отношение на сумата, която компанията му дължи. Междувременно той може да се съгласи на отплата и е най-добре да се подаде иск до компанията по отношение на произшествия въз основа на застраховането " - поучава ликвидаторът.

При разискването на зародилия проблем постоянно се пропуща фактът, че има европейска инструкция, която дава законодателна макрорамка за решение. Тя е въведена, както в кипърското, по този начин и в българското законодателство, и има за цел отбраната на застрахованите. Чрез нея се улесняват застрахователните връзки в Европейския съюз.

" Законът, който важи, е законът в Кипър, само че той е основан върху европейската инструкция " Платежоспособност II ". Съгласно нормативния акт няма значение дали си българин или кипърец, и двете страни би трябвало да се третират еднообразно. Главният ни принцип е да сме обективни към кредиторите " - твърди Павлос Накузи.

Онлайн-изданието " Сайпръс мейл ", което излиза на британски, осведоми за неизясненост по въпроса фондът на коя страна ще компенсира така наречен трети лица. Става въпрос за тези, които са станали жертви на произшествие с водачи, застраховани в " Олимпик ".

" Тези лица могат да получат отплата от гаранционен фонд, вместо да се обръщат към компанията в разпродажба. Единствената детайлност за гаранционния фонд, която мога да дам е, че клонът на " Олимпик " в България е платил в българския фонд 16 милиона лв.. Има обаче още какво да се прецизира " - разяснява краткотрайният ликвидатор.

12 септември е датата, на която съдът в Никозия ще разгласи " Олимпик " в разпродажба./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР