Клиентите на Нетера, които имат свои сървъри в дейта центъра

...
Клиентите на Нетера, които имат свои сървъри в дейта центъра
Коментари Харесай

Нетера пусна нова функционалност към услугата „Hands-on-site“

Клиентите на Нетера, които имат свои сървъри в дейта центъра SDC Столник, ще могат да се възползват от нова функционалност за далечен достъп до техниката си по интернет. Връзката се случва по технология, наречена KVM-Over-IP суич. Тя дава на клиента същия достъп, както в случай че се намира на място в SDC Столник и е присъединил екран, клавиатура и мишка към машината си.

SDC Столник се намира на 20 минути с кола от летище София. Вместо да пътуват до такава степен, клиентите към този момент могат от разстояние да вършат разнообразни настройки или механически операции по сървърите и оборудването.

Как се случва това?

1. Чрез имейл или телефонно позвъняване клиентът пуска поръчка до Центъра за наблюдаване на мрежата (NOC) със поръчка за включване на кабелен суич към своя сървър.
2. Инженер в SDC Столник включва суича към съответния потребителски сървър и обезпечава далечен достъп по интернет.
3. Клиентът получава потребителско име и ключова дума за далечен достъп, посредством които се свързва към сървъра си и може персонално да ръководи мечтаните настройки.

По-рано през годината за първи път в България Нетера предложи услугата Hands-on-site с live stream алтернатива (директно излъчване). Към момента клиенти на нейните дейта център услуги ежедневно посредством жива връзка изясняват на инженер от компанията какво тъкмо желаят да се направи, а по-късно наблюдават на видео, че инструкциите им се извършват тъкмо и качествено. Чрез добавената нова функционалност те към този момент могат и сами да правят мечтаните механически операции по машините си бързо, елементарно и несъмнено.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР