Клиенти в британски супермаркет с удивление проследиха случка, която им

...
Клиенти в британски супермаркет с удивление проследиха случка, която им
Коментари Харесай

Застрашени ли са работните ни места заради роботите?

Клиенти в английски супермаркет с учудване наблюдаваха преживелица, която им се стори прекомерно занимателна - чиновник " повърхностно " връчи покупки, които би трябвало да бъдат доставени на клиент, на най-новия си сътрудник. Оказа се, че той е... робот.

" Къде отиваш? ", обръща се минувач към бял робот, който наподобява на дребен ледник на колела. Друг човек му помахва за сбогом, до момента в който роботът се " търкаля " към вратата на къщата на клиент в британския град Бедфорд, с цел да му достави поръчка, споделя Ройтерс.

" Роботите не са нещо, което чакаме да бъде част от бъдещето. Те към този момент са част от сегашното ", споделя Андрю Къртис, началник на английското поделение на компанията " Старшип текнолъджис " (Starship Technologies), най-големият производител в света на роботи-доставчици.

Във Англия от 2018 година насам 300 самоуправляващи се роботи, създадени от основаната в Съединени американски щати естонска компания, всеки ден извършват по към 1000 доставки.

Все повече роботи-доставчици може да се видят в градските региони - от машини, които се движат по тротоарите до летящи дронове. Използването им се усилва по време на пандемията от КОВИД-19, когато доста хора са принудени да не напущат домовете си и разчитат на доставки на храни и на други артикули.

Технологични компании, измежду които е и " Старшип текнолъджис ", настояват, че основават нови работни места, а също така електрическите им роботи са по-безвредни за околната среда спрямо колите или бусовете, с които обичайно се правят доставки.

Роботи заплашват работни места?

Профсъюзите във Англия обаче сигнализират, че роботите основават действителна заплаха за утежняване на изискванията на труд, както и за работните места на доставчиците и на водачите към компаниите за куриерски услуги.  

" Някои компании за куриерски услуги към този момент третират своите служащи като роботи, тъй че не е учудващо, че демонстрират все по-голям интерес към автоматизацията на своя бизнес ", споделя Ахмед Хафез от синдикалната организация на куриерите към Независимия работен съюз на Англия (IWGB).

" Вместо да " трошат " пари за нови технологии, компаниите би трябвало да се поучават с служащите и с техните профсъюзи, с цел да подсигуряват, че автоматизацията няма да докара до загуба на работни места или до в допълнение натоварване на чиновниците с още отговорности ", счита Хафез.

 

Роботите генерират облаги

Предвижда се, че към 2030 година с помощта на роботите-доставчици ще бъдат генерирани към 670 милиона $ от всички доходи в световен мащаб, което е сериозен скок по отношение на 70-те милиона $, които се чакат през 2022 година, сочат данните от изследване на " Ей Би Ай рисърч " (ABI Research), интернационална компания за разбори на софтуерния бранш. 

Фирмата производител на роботи " Старшип текнолъджис " разгласи, че през 2021 година е доставила три пъти повече от своите машини на клиенти в целия свят. Около 1700 самоуправляващи се роботаи основани от компанията, са направили 3 милиона доставки в редица страни, измежду които Съединени американски щати, Германия, Финландия и Естония.

" Роботите съблюдават направления за доставки, които са програмирани авансово. Те се движат най-вече по тротоарите и употребяват камерите и датчиците си, когато се постанова да пресичат пътища или да заобикалят трудности. Ако въпреки всичко не съумеят да го създадат, операторите им, които работят в Естония и управляват роботите от разстояние, поправят маршрута им и те не престават да извършват поръчките си ", споделя мениджърът Андрю Къртис от " Старшип текнолъджис ".

Редица корпорации, измежду които " ФедЕкс " (FedEx), " Амазон " (Amazon) и " Юбер " (Uber) също употребяват самоуправляващи се роботи за доставки по земя.  

" Амазон " обаче разгласи неотдавна, че стопира тестванията в действителна среда на своите роботи за доставки от серията " Скаут " (Scout), защото те " не дават отговор напълно на потребностите на клиентите " на компанията.

Междувременно " Алфабет " (Alphabet), компанията майка на " Google " (Google), и   " Амазон " пуснаха на пазара летящи роботи (дронове) за доставки.

Какво следва?

На този декор от ден на ден чиновници на компании за куриерски услуги и на компании за доставки на храни не крият своите опасения, че може да изгубят работата си. Много от тях акцентират, че са подложени на голямо натоварване от своите шефове, които им заплащат малко и не им обезпечават положителни условия на труд. 

" Ако те съумеят да се отърват от нас и да ни заменят всички с роботи, то тогава животът им ще стане доста по-лесен, защото няма да имат никакви отговорности към чиновници, които да ги тормозят ", отбелязва Ясийн Аслам, президент на английската профсъюзна организация Ей Ди Си Ю (ADCU), която пази правата на заетите във компаниите за куриерски услуги и на водачите към компании, които притеглят клиенти посредством онлайн приложения. 

" Какво ще стане с всичките тези служащи? Къде ще отидат те? ", пита профсъюзният водач.

Роботите-доставчици, които са знак на напредъка и " улесняват живота " на доста компании, само че и на техните клиенти, евентуално са причина от ден на ден служащи и чиновници да стартират да си задават въпроса: " Очаква ли ни бъдеще, в което доста хора ще изгубят работата си или тя ще стане доста по-тежка заради конкуренцията на роботите? ".

Копирано от standartnews.com
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР