Клетките на новия коронавирус може да проникват в човешкия мозък

...
Клетките на новия коронавирус може да проникват в човешкия мозък
Коментари Харесай

Новият коронавирус може да прониква в мозъка през носа

Клетките на новия ковид може да проникват в човешкия мозък през носа и това да е повода за някои когнитивни признаци, свързвани с продължителната зараза COVID-19, заяви " Мейлонлайн ".

Учени от Изследователския институт Ротман в Торонто, Канада и Калифорнийския народен институт за проучване на примати в Дейвис, Калифорния, Съединени американски щати показаха резултати от свое изследване, довело до този извод, пред Дружеството по неврология, заяви Ен Би Си.

Учените считат, че вирусът може директно да засегне мозъка и да аргументи голям брой когнитивни проблеми като усложнения в паметта и " замъгляване ". Резултатите дават на специалистите повече информация за така наречен " нескончаем Covid " - странното положение, записано при хиляди преболедували COVID-19 месеци след превъзмогване на инфекцията.

Според експертите новият ковид може да заразява невроните, прониквайки през носа, като заобикаля бариерите в мозъка, които нормално стопират сходни инфекции.

След като се прикрепят към невроните, клетките на новия ковид могат свободно да циркулират в организма, защото е малко евентуално имунната система да и нападна. Това е една от евентуалните аргументи някои преболедували COVID-19 да имат усложнения с паметта.

Учените от Дейвид са провели проучването си върху макаци-резус, инфектирани с новия ковид. При по-възрастните маймуни или такива, страдащи от болести като диабет - рисков фактор за COVID-19, по-често се проявявали инфекции на невроните в мозъка.

Учените от Торонто пък провели проучването си върху пациенти, които проявявали разнообразни мозъчни признаци седем месеца след преболедуване.

Резултатите ясно демонстрират, че COVID-19 визира мозъка по някакъв метод, само че са нужни повече проучвания, с цел да се откри тъкмо по какъв начин става това, сподели доктор Алисън Секулер, началник на канадското проучване и вицепрезидент по проучвания в института Ротман.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР