Класикът на българската симфонична музика акад. проф. Васил Казанджиев бе

...
Класикът на българската симфонична музика акад. проф. Васил Казанджиев бе
Коментари Харесай

Класикът на българската симфонична музика проф. акад. Васил Казанджиев бе аплодиран в препълнената зала „България“

Класикът на българската симфонична музика акад. проф. Васил Казанджиев бе приветстван в препълнената зала „ България “.

 

Авторът на музиката от кино лентата „ Тютюн “ е роден на 10.09.1934 година и продължава да е креативен деен. Композиторското и диригентското изкуство на Казанджиев, са национална горделивост. Жестът към него бе прелестно поднесен от двама негови признателни почитатели.

 

Артистичният шеф Йордан Камджалов, който е и диригент на събитието означи, че този концерт е реверанс към традицията, към учителите и тези, които са им дали „ хляба в ръцете “. Допълва, че този концерт е за историята, за благодарността и респекта.

 

Пианистката Надежда Цанова и диригентът Йордан Камджалов, работят дружно за пръв път, обединени от устрема да отдадат респект на двама композитори – Волфганг Амадеус Моцарт и живия ни класик Васил Казанджиев.

Според музикални специалисти, той е най-възрастният настоящ композитор в Европа.

 

Премиерата на творбата на Казанджиев „ Виртуозни придвижвания “ за пиано и струнен оркестър, избрана като международна, бе на 29 май в зала „ България “, дружно с оркестър „ Генезис “. Изявата е част от 54-ия интернационален фестивал „ Софийски музикални седмици “.

 

Васил Казанджиев е значима фигура в музикалния път на двама актьори – Йордан Камджалов и Надежда Цанова.

Житейското кредо на Казанджиев е, че в никакъв случай не е изпитвал друго увлечение, с изключение на към музиката. Роден е в Русе в фамилията на известния държавник и културен активист Иван Казанджиев. Започва да учи пиано още от 10-годишна възраст. Първите му композиторски опити са на 12 години и по едно и също време с това дирижира образуван по негова самодейност оркестър.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: проф. Васил Казанджиев Йордан Камджалов Надежда Цанова Иван Казанджиев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР