Класацията отличава най-успелите млади предприемачи, но понякога в нея се

...
Класацията отличава най-успелите млади предприемачи, но понякога в нея се
Коментари Харесай

Защо толкова млади герои от списъка 30 под 30 на Forbes имат проблеми с правосъдието

Класацията отличава най-успелите млади бизнесмени, само че от време на време в нея се промъкват и откровени измамници Сам Банкман-Фрийд, Елизабет Холмс и Чарли Джавис са част от имената, за които в следствие се разбра, че не са до такава степен " гениални " Причината за възпитаването на тази просвета е желанието за реализиране на триумф непременно, както и ненаситния инвеститорски апетит за нови печалби
Едно от най-големите самопризнания за млади бизнесмени е да попаднат в влиятелния лист " 30 под 30 " на Forbes, който включва най-успешните предприемачи в разнообразни сфери. Някои от по-известните сполучливите имена в него са създателят на Spotify Даниел Ек, създателите на Robinhood Влад Тенев и Байджу Бхат, както и певицата Майли Сайръс.
Класацията отличава най-успелите млади бизнесмени, само че от време на време в нея се промъкват и откровени измамници Сам Банкман-Фрийд, Елизабет Холмс и Чарли Джавис са част от имената, за които в следствие се разбра, че не са до такава степен " гениални " Причината за възпитаването на тази просвета е желанието за реализиране на триумф непременно, както и ненаситния инвеститорски апетит за нови облаги
Едно от най-големите самопризнания за млади бизнесмени е да попаднат в влиятелния лист " 30 под 30 " на Forbes, който включва най-успешните предприемачи в разнообразни сфери. Някои от по-известните сполучливите имена в него са създателят на Spotify Даниел Ек, създателите на Robinhood Влад Тенев и Байджу Бхат, както и певицата Майли Сайръс.

В същия миг обаче през годините в подреждането попадат и огромна част от създателите на компании, които в следствие се схваща, че бизнесът им е обвързван с измами. Най-пресният сходен образец е Сам Банкман-Фрийд, чиято криптоборса FTX претърпя един от най-грандиозните и обществени банкрути. Той влезе в елитната група през 2021 година, като в края на предходната година се разкри, че в действителност компанията му надалеч не е толкоз постоянна. До колапса се стигна поради липса на ликвидност и неприятно ръководство на корпоративните средства, като това беше последвано от огромен размер тегления от обезпокоени вложители. Проблемите за криптоборсата бяха усложнени и от обстоятелството, че компанията е държала огромна част от капитала си в личната си криптовалута - FTT, като по този метод ликвидността беше в допълнение лимитирана поради неизбежния спад на FTT.
Реклама
Сериозна роля в краха на FTX изигра и компанията за търговия с криптовалута Alameda Research. Разследването на американските служби сподели, че компанията е залагала и търгувала със средства на консуматори на FTX, като по този метод загубите на Alameda имат директно отношение и върху криптоборсата. Компанията е учредена от Банкман-Фрийд и съученичката му Каролайн Елисън, която пък е част от " 30 под 30 " за 2022 година Елисън се призна за отговорна по седемте обвинявания, които й бяха повдигнати, до момента в който Банкман-Фрийд и до през днешния ден твърди, че е почтен. Прокуратурата желае създателят на FTX да получи санкции по няколко разнообразни обвинявания, които варират от подкупване на непознато държавно управление и пране на пари до осъществяване на противозаконни политически дарения.

Друг образец за бизнесмен част от класацията, за който в следствие се схваща, че в действителност не е талантлив, е Елизабет Холмс. Тя е индивидът зад нашумелия здравен стартъп Theranos, който беше оценен на над 9 милиарда $ и " развиваше " технологии за усъвършенстване на кръвните проучвания. Бизнес моделът на Theranos беше основан на концепцията, че компанията организира кръвни проби, като употребява лична технология, изискваща единствено една капка кръв от пръста на пациента. По думите на младата предприемачка тестванията трябваше да засичат медицински положения като ракови болести и високи нива на холестерол. Макар и Холмс да твърдеше, че компанията й ще революционизира опазването на здравето, следствие на Джон Карейроу от The Wall Street Journal обрисува радикално друга обстановка.

Карейроу разкрива, че употребяваният от Theranos уред за кръвни проби, който носи името " Едисън ", не дава прецизни резултати. Това води до обстановка, в която компанията изследва взетите кръвни проби през същите апарати, които се употребяват от обичайните сдружения за кръвни проби. Малко преди The Wall Street Journal да разгласява материала си, Федералната организация за храните и медикаментите (FDA) започнеа следствие, а в следствие и Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) направи лично изследване.

В последна сметка на Холмс и някогашният действен шеф на компанията Съни Балвани са повдигнати обвинявания в " огромна машинация, траяла години ". Съдебният развой завърши през 2022 година, като тя беше наказана на 11 години затвор, като на 30 май тя стартира да излежава присъдата си.
Освнователката на " Теранос " Елизабет Холмс стартира да изтъпрява присъдата си в пандиза. Реклама
Поредният сходен случай е този на Чарли Джавис - създател на платформата за подкрепяне на кандидатстване в американски университети Frank. Тя описваше предприятието си като " Amazon, само че за висше обучение ", тъй като кандидат-студентите получават помощ и изясненост по отношение на кой университет е верният за тях. През 2021 година JPMorgan Chase придобива бизнеса за 175 млн. $, като Джавис акцентира огромния брой на консуматори - над 5 млн., като един от най-големите триумфи за учредената през 2017 година компания.

В началото на април обаче и тази приказка рухна - оказа се, че потребителите са едвам 300 хиляди, а подправянето на данните се е случило, като за задачата е нает експерт по данните. Младата бизнесдама е упрекната в няколко обособени заговора за осъществяване на банкови закононарушения, като всяко едно от обвиняванията носи оптималната присъда от 30 години затвор. Каква е повода за тези гнили ябълки? Причините за тези обособени проблематични случки са сложни, като виновността се поделя сред вложителите и самите проблематични персони. От една позиция младите бизнесмени са сложени под голямо напрежение да реализират забележителен триумф още в ранните стадии на кариерата си. По този метод част от тях неизбежно ще прибегнат до намирането на директни пътища, били те легални или не. В този ред на мисли е редно да се спомене и културата на " фалшифицирайте го, до момента в който не съумеете " ( от британската сентенция - fake it till you make it), която учи, че триумфът би трябвало да бъде реализиран непременно.

От друга страна и Силициевата котловина има роля в този развой. Иисторически е имало просвета на " боязън от изпускане ", като вложителите бързо се причисляват към поддръжката на бързо-нарастващи компании, без безусловно да правят надлежната си инспекция. Това е правилно в доста промишлености, само че изключително се форсира в софтуерното пространство, където вложителите постоянно не схващат изцяло главните артикули на такива компании, сподели пред Guardian професорът по стопанска система в Станфорд Никълъс А. Блум. Феноменът беше извънредно забързан през миналата година, защото покачването на лихвите кара вложителите обезверено да търсят възвръщаемост, което ги подтиква към това да търсят повече и по-бързи покупко-продажби.

Много вложители са признали наивността си да хвърлят пари в компании, без да проучат следствията. След осъждането на Холмс, вложителят в Theranos и медиен магнат Рупърт Мърдок сподели, че връзките му с компанията са " цялостен позор ". " Мога да упреквам единствено себе си, че не задавам доста повече въпроси ", сподели той. Фирмата за рисков капитал Sequoia публично се извини на своите вложители за загубите на FTX и даде обещание повече нерешителност в бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР