Класата на родната школа по художествена гимнастика продължава да изумява

...
Класата на родната школа по художествена гимнастика продължава да изумява
Коментари Харесай

Българче пише история във френската художествена гимнастика

Класата на родната школа по художествена гимнастика продължава да изумява света. Българче от клуб " Илиана " отвори с обсег чисто нова страница в историята на този спорт във Франция.

9-годишната Виктория Евтимов се трансформира в безспорна сензация по време на държавното състезание в град Ним, като завоюва сребърен орден във възрастта на девойките, родени 2012-2013 година, в категория " Елит ". Така българчето е първото дете, родено отвън рамките на Франция, чиито родители не са французи, което стига до сходно достижение в локалния шампионат.

Възпитаничката на треньорката Силвана Тагарева в клуб " Илиана " мина шеметно през квалификациите за държавното състезание в Ним, които се организираха през декември, класира се за финалите и там приключи конкуренцията като вицешампион. Във Франция, Виктория се състезава от името на клуб " Монпелие ".

Вики е българче с френски паспорт. И двамата ѝ родители са българи. Тя е родена на 21 юли 2013 година в София, а във вените ѝ тече бистра шампионска кръв. Дъщеря е на един от най-хубавите баскетболисти във Франция на новото хилядолетие Илиан Евтимов.

Бащата на Вики е един от топ реализаторите освен във Франция, само че и в цяла Европа в интервала 2006-2016 година, първенец на Франция за 2012 година, два пъти притежател на Купата на Франция (2011 и 2012), MVP на финалите на Купата на Франция през 2012-а с екипа на " Шалон ". Триумфира и в " Седмицата на асовете " същата година, като подвига трофея в Semaine des As.

През 2022 година Илиан Евтимов стана единственият български баскетболист зад граница, чиято фланелка се вади вечно от приложимост в негова чест. Ръководството на " Шалон " окачи на тавана в клубната зала екипа с №12.

Вуйчото на Виктория - Васил Евтимов, пък е първият и към този момент единствен българин, носил фланелката на именития университет на Майкъл Джордън в NCAA – North Carolina Tar Heels и играл под управлението на емблематичния треньор Дийн Смит.

Васил Евтимов е измежду най-хубавите центрове в европейския баскетбол през 90-те години на предишния век, а професионалната му кариера продължава съвсем две десетилетия (1997-2015). Понастоящем Васко е ментор на " Черноморец " Бургас в НБЛ.

Но шампионската връзка не стопира до тук, тъй като дядото на Виктория по бащина линия е легендата на баскетболния " Левски Спартак " Илия Евтимов – един от първите български спортисти, излезли и създали кариера зад граница още преди рухването на комунистическия режим. Евтимов-старши се открива във Франция, след това и двамата му сина Васил и Илиан взимат френски паспорти и постановат името си първо във френската лига. Васил даже съумя да играе за националния тим на България, до момента в който Илиан обаче по този начин и не получи позволение за това.

Виктория не потегли по стъпките на славната фамилия Евтимови в баскетбола, а избра сама да проправя собствен си път в художествената гимнастика.

Вики е второто от четири деца на Илиан и Цвета Евтимов. Двамата имат наследник Александър (роден 2011 г.), който ще продължи традицията на семейството в баскетбола, и още две дъщери, с изключение на Виктория: Илиана (2016) и Катарина (2021). Майката на тези прелестни деца пък дълги години съобщаваше най-интересните спортни вести от света и България от екрана на телевизия RING.

btvsport.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР