Клането в Сребреница се смята за едно от най-големите военни

...
Клането в Сребреница се смята за едно от най-големите военни
Коментари Харесай

Welt: Ако Додик обяви отцепване, на Балканите ще избухне война след час

Клането в Сребреница се счита за едно от най-големите военни закононарушения през последните десетилетия
Ако Додик разгласи разединение, на Балканите ще избухне война след час. Това написа в разбор. Кореспондетът на медията Каролина Дрютен споделя още, че ръководителят на сръбския ентитет на Босна и Херцеговина заплашва с ескалация - и може да сътвори неконтролируема обстановка.

Клането в Сребреница се счита за едно от най-големите военни закононарушения през последните десетилетия. Сега следва публично да бъде приет за геноцид с резолюция на Организация на обединените нации. Ръководителят на сръбската част на страната заплашва ескалация - и може да сътвори неконтролируема обстановка.

Всичко е там. Военните досиета, които потвърждават по какъв начин причинителите систематично са възнамерявали и правили убийствата. Костите, употребявани за идентифициране на жертвите. И присъдата на трибунала за военни закононарушения в Хага. Случилото се в Сребреница преди 29 години е потвърдено, че е геноцид.

Днес бели надгробни плочи, които сочат като стрели към небето, почитат почти 8000 най-вече мюсюлмански босненски момчета и мъже, които са изгубили живота си тук. Защото в очите на причинителите те принадлежаха към неверната етническа група на неверното място. Наоколо зелени хълмове, които основават усещане за идилия.

Сребреница се намира в сръбската част на Босна и Херцеговина, Република Сръбска. Наскоро площад в града беше преименуван на името на републиката, чиято войска, водена от босненския сръбски военачалник Ратко Младич, в миналото е направила геноцида дружно с полицията и сръбските паравоенни формирования.

Мунира Субашич загуби брачна половинка си, най-малкия си наследник и десетки други членове на фамилията. Средно 70-годишният мъж се бори за самопризнание и правдивост с „ Майките на Сребреница “. Тя носи бялата си коса, вързана обратно. Другите дами я назовават ​​„ нашата героиня “.

Героинята наподобява борбена, думите й са отрезвяващи. Политиката на геноцид, споделя тя, продължава в поляризираната част на страната. Най-накрая е време да спрем отричането на геноцида и възхвалата на военните закононарушения.

Оцелялата от геноцида Мунира Субашич с други дами от групата „ Майките на Сребреница “.

За тази цел Руанда и Германия внесоха резолюция в Общото заседание по предложение на босненския дипломат в Организация на обединените нации. Подобно на Холокоста и геноцида против тутси в Руанда, жестокостите в Сребреница би трябвало да бъдат интернационално приети за геноцид, като 11 юли е ден на възпоменание.

Ще има гласоподаване по него идващия четвъртък. Берлин чака приемане. Но съперниците на резолюцията заплашват с ескалация.

Преди всичко Милорад Додик, президентът на сръбската част на страната. От години той желае да отдели своята сръбска република от босненската страна, а през последните седмици упорства за това по-яростно от преди. Ако резолюцията бъде призната, сподели той, босненската страна ще се отдръпна от своите процеси на взимане на решения. Това би било де факто спиноф. Той е подсилен от съветския президент Владимир Путин.

„ Ако Додик разгласи разединение, тук ще избухне война след час “, споделя Камил Дуракович. Той е един от двамата заместници на Додик, бошняк, както изисква конституцията, и заявен съперник на политиката на разделяне. Но той не може да направи нищо политически - с изключение на да предизвести за Додик и хората му. Той е откровено угрижен, споделя Дуракович, и звучи по този начин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР