Клада със слама, вълна, фиданки, яйца, зърно и пчелен кошер

...
Клада със слама, вълна, фиданки, яйца, зърно и пчелен кошер
Коментари Харесай

Клада със слама, вълна, фиданки и др. подпалиха протестиращите земеделци край с. Шереметя

Клада със плява, вълна, фиданки, яйца, зърно и пчелен кошер подпалиха протестиращите земеделци на пътя София-Варна край село Шереметя във втория ден от националния митинг на земеделските стопани.

Симеон Караколев от Българската земеделска камара съобщи, че членовете на организацията са дали своят вот решение, в случай че бъдат поканени публично на среща с министър-председателя Николай Денков довечера, да отидат. Ние продължаваме да чакаме ясни периоди и задължения на държавното управление във връзка с главните претенции, сподели той и акцентира, че седем законопроекта, свързани с сектора, които са на „ трупчета “ от години, към момента са в развой на разискване.



Българска телеграфна агенция

„ Законите са единственото дълготрайно средство, с което работата на земеделските производители може да бъде по-устойчива “, уточни Караколев и посочи, че земеделските производители от всички сектори няма да правят отстъпка от настояванията си. Като разберем какви са предложенията на държавното управление ще решим по какъв начин да продължим с протестните дейности, добави той.

Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители уточни, че също към момента членовете на организацията нямат публична покана за среща с премиера и добави, че дейностите на държавното управление внасят различия сред представителите на другите браншове.

На днешния митинг, с изключение на представители на зърнопроизводителите и животновъдите, участваха пчелари, както и притежатели на овощни и зеленчукови градини и оранжерии. Иван Атанасчев отглежда пчели и има овощна градина. Той уточни, че е срещу превръщането на стопаните в счетоводители. Нашето произвеждане не е обвързвано с бърза облага, с цел да израсне една овошка са нужни най-малко 5 години грижа, само че в случай че има естествени бедствия - резултат от целия труд няма и загубите са огромни, сподели той.

„ Ние не сме като фермите фантоми, ревизират ни всеки ден “, добави Атанасчев. Според него пчеларският бранш е в сериозно положение поради големите количества мед, който се внася от Украйна. „ Схемата е, че от Украйна пчелният мед се претрупва в Румъния и у нас идва, като стока от Европейския съюз, което убива биологичното пчеларство в България “, сподели Атанасчев.  

Повече от 70 % от документите, които би трябвало да попълняме, са непотребни, уточни Николай Николов, притежател на оранжерии. „ Невъзможно е да потвърдя рандеман от 17-18 тона от селски домат на декар “, акцентира стопанинът. Той посочи, че отглежда 48 декара зеленчукови насаждения и с цел да получи обвързана помощ от Министерството на земеделието, би трябвало да потвърди даден тонаж, само че това не може да бъде реализирано с хубавите български сортове.

Протестът край село Шереметя стартира в 10:00 часа и продължи до 13:00 часа. Тежките машини затвориха пътя в продължение на три часа, беше пропуснат камион на Българска народна банка, охраняван от жандармерията. Фермерите са в протестна подготвеност и за на следващия ден.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР