Китоловът ще бъде възобновен в Исландия, но при строги правила

...
Правителството на Исландия отмени лятното спиране на китолова, позволявайки ловът
Коментари Харесай

Правителството на Исландия отмени лятното спиране на китолова, позволявайки ловът да се възобнови при поредица от нови строги разпоредби.

Само една компания, Hvalur, все още ловува китове край Исландия и китоловният сезон има само седмици.

Но противниците са бесни от промяната на мнението.

Министърът на риболова и храните Свандис Сваварсдотир каза, че разбира възгледите на повечето исландци, които искат край на китолова.

Но тя каза, че трябва да следва правна рамка, основана на лиценза, предоставен по-рано тази година от нейния предшественик.

"Ние сме последната нация в света, която лови големи китове по този начин и има само една страна, която извършва този китолов", каза тя пред репортери .

Ценностите на исландците сега са различни от тези отпреди десетилетия, каза тя, но добави, че парламентът и обществото трябва да обсъдят следващата стъпка.< /p>

Въпреки че Норвегия и Япония също позволяват търговски китолов, само Исландия разрешава убиването на по-дълги китове.

Летният сезон за китолов в Исландия традиционно приключва в края на септември, преди да стане твърде ветровито и тъмно.

Sigursteinn Masson от Международния фонд за животни Благосъстоянието в Исландия казва, че министърът на храните е предприел значителна стъпка.

"Наистина вярвам, че тази година ще бъде последната година на китолова в Исландия", каза той пред Би Би Си. „Има солидарност в правителството и това е важно за следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети за окончателно прекратяване на китолова.“

Министърът на храните спря летния сезон през юни след доклад на Исландската хранителна и ветеринарна служба установи, че убиването на китове отнема повече време, отколкото позволяват законите за хуманно отношение.

Съгласно новите разпоредби, китове могат да се ловуват само край Исландия на разстояние до 25 метра (80 фута) от лодката и не трябва да участват телета.

Ловът трябва да се провежда на дневна светлина и няма да се допуска електричество. Всеки участващ трябва да бъде подходящо обучен и да използва правилното оборудване и методи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР